Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Virolog Pačes brání ruskou i čínskou vakcínu. A varuje před „šlechtěním“ mutací

Autor: Nikola Forejtová - 
9. března 2021
05:01

Do Česka možná brzy doputují další dostupné vakcíny. Krůček od schválení Evropské lékové agentury (EMA) je očkovací látka od americké firmy Johnson a Johnson, které má Česko objednané dva miliony dávek. A spekuluje se o ruském Sputniku V a produktu čínské firmy Sinopharm. Ty už sice používají například v Maďarsku nebo v Srbsku, ani jedna ale není v EU schválená a v odborných kruzích budí pochybnosti. Ty nyní pro Blesk Zprávy rozmetává virolog Jan Pačes. Za sebe se spíše než nad možným „nebezpečím“ vakcín pozastavuje nad vysokou virovou náloží ve světě.

Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra Zeneca, Sputnik V či třeba Sinopharm nebo Johnson a Johnson. Farmaceutické firmy prostě chrlí jednu vakcínu za druhou a snaží se tím zamezit dalšímu šíření nového koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19. 

Třemi zmíněnými vakcínami se již v ČR očkuje. Podle dat ministerstva zdravotnictví už bylo očkováno 829 555 Čechů, z toho 567 tisíc lidí má minimálně jednu dávku. Další zmíněné druhy očkovacích látek pak možná brzy dorazí do českých skladů. 

Řada lidí ale nedůvěřuje ruské a čínské vakcíně, tedy  Sputnik V a Sinopharm. Zatímco Sputnik už má zažádáno o hodnocení v Evropě, čínský produkt nikoliv. Podle virologa Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV ČR se ale nemáme čeho obávat. Obě látky jsou totiž podle něj kvalitní a bezpečné, jak řekl Blesk Zprávám. A podobně mluví i další experti. 

Pačes: Schvalování má svůj důvod, nebezpečí ale nehrozí

O dodávku Sputniku do ČR už požádal prezident Miloš Zeman, stejně tak o Sinopharm. Objevily se i zprávy, že Česko začalo jednat s Čínou, což ale premiér Andrej Babiš (ANO) popřel - podle něj jen žádal prezidenta, aby čínského prezidenta v této věci kontaktoval. Žádná aktivita ve věcí získání čínské vakcíny ale podle něj neprobíhá. 

U Sputniku V se prezident nechal slyšet, že by mu stačila certifikace českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jenže ústav se ohradil, jedinou cestou, jak neschválenou vakcínu dostat na český trh, je výjimka ministerstva zdravotnictví. A tu ministr Jan Blatný (za ANO) striktně odmítl. V tomto ohledu navíc přišlo varování od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), aby členské státy EU vyčkaly na celounijní schvalování. 

„Od ruských výrobců přicházejí soubory dat a ty samozřejmě zhodnotíme podle evropských standardů kvality, bezpečnosti a účinnosti. Až se všechno prokáže, tak bude povolena také v Evropské unii,“ uvedla k tomu vysoká činitelka EMA Christa Wirthumerová - Hocheová. 

I podle Pačese má proces schvalování svůj smysl. „Tento přístup je dlouhodobě ozkoušený. Není důvod, aby byla vakcína špatná,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa