Incident se měl stát na Kostnickém náměstí 20. srpna loňského roku po roztržce mezi Michaelem K. a šestadvacetiletým Nikolasem V. „S úmyslem usmrtit zaútočil kapesním zavíracím nožem se zahnutým břitem,“ uvedl krátce předseda soudního senátu Kamil Kydalka. Nejedná se o běžný zavírací nožík ale o speciální vystřelovací nůž s 6 cm dlouhou čepelí, který působí dost děsivě. Tento typ nožů výrobce nazývá „Zombie Dead Karambit“. 

Předseda senátu poznamenal, že rána byla velmi hluboká i podle fotografií, které soud dostal. V pondělí odsouzený muž podle obžaloby útočil velkou silou. „Způsobil dvanáct centimetrů dlouhou hlubokou řeznou ránu vedenou od středu krku směrem doleva a vzhůru s přepětím hrdelní žíly,“ přečetl z obžaloby.

Zavražděný muž skončil po útoku ve vinohradské nemocnici, kde ho lékaři několik hodin operovali, o den později ale svůj boj o život prohrál. Příčinou smrti byl vleklý šok způsobený masivní ztrátou krve.

Sám se přihlásil

Po pachateli se rozjelo pátrání, policie žádala o pomoc i veřejnost. Vyzvala ho i k tomu, aby se sám přiznal. Michael K. nakonec výzvu uposlechl a dva dny nato se sám přihlásil. „Odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání třinácti let nepodmíněně,“ uzavřel dnešní jednání předseda senátu. Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání na místě. Po krátké poradě si obžalovaný nejdříve chtěl ponechat lhůtu na odvolání, ale nakonec se po opakovaném dotazu předsedy senátu, zda si to nechce rozmyslet, práva na odvolání vzdal.

Rozsudek si přišla poslechnout i jeho družka, s kterou má několik dětí. Soud jim povolil krátkou rozmluvu na lavici obžalovaných, ale museli mezi sebou dodržovat rozestupy a mít po celou dobu nasazené respirátory. 

Co ho k tomu vedlo?

Když Michaela K. odváděla eskorta ze soudní síně, řekl pár slov k loňskému incidentu. Podle něj se to celé stalo v sebeobraně. U soudu zaznělo, že během přípravného řízení toho příliš o loňském incidentu neřekl. Ani teď nebyl o moc sdílnější. „Přeskočilo mi,“ řekl pouze.

Dohoda o trestu

Michael K. se rozhodl využít možnost, která do trestního práva přibyla teprve nedávno, a to tzv. dohodu o vině a trestu. Ta spočívá v tom, že obviněný se přizná k trestnému činu a státní zástupce zvolí mírnější trest. Nyní lze tyto dohody uzavírat i u závažných trestných činů a přímo před soudem.

 Pokud s ní souhlasí soud, řízení se tím ukončí a neprovádí se další dokazování. „Soud považuje tuto dohodu za adekvátní,“ uzavřel pondělní jednání předseda senátu.

O náhradu škody se přihlásila matka zavražděného muže, k soudu ale nedorazila a svůj požadavek nijak nespecifikovala. Soud ji tedy odkázal na občanskoprávní řízení. Kromě toho musí Michael K. zaplatit pojišťovně náhradu škody přes 140 tisíc.

Fotogalerie
10 fotografií