Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roman (24) si prožil peklo! Zneužíval ho bratr, máma nechala na ulici! Pomůžeme mu?

Autor: lc - 
9. března 2021
05:02

Většinu dětí jejich rodiče milují a starají se o ně. Příběh Romana (24) je ale úplně jiný a jeho dětství připomíná spíš noční můru. Zažil potyčky rodičů, zneužívání od nevlastního bratra, týrání a nakonec skončil opuštěný na ulici poté, co ho vlastní máma nechala napospas osudu.

Roman si toho prožil tolik, co jiní neprožijí za celý život. Vyrůstal v rodině, která mu více vzala, než mu dala. Rodiče se často hádali a docházelo mezi nimi i k fyzickému napadání, což chlapeček i jeho sestra vídali. Po rozvodu zůstal malý Roman s matkou sám, jeho sestřička šla k otci.

Sexuální zneužívání

„Dalším mezníkem v Romanově životě bylo nastěhování matčina nového přítele a jeho syna. Od nevlastního bratra byl Roman fyzicky a sexuálně zneužívaný. Nevěděl, komu se má svěřit, protože měl strach, že mu nikdo neuvěří. Cítil se osamělý a neměl k nikomu důvěru,“ uvádí se na stránkách dobročinné platformy Donio,  kde pro mladíka společnost Dolmen z. ú. a Farní Charita Sokolov založily sbírku.

V té době se začal jeho psychický stav zhoršovat a začaly se objevovat první vážné psychické potíže, které šly ruku v ruce s kázeňskými problémy. Nakonec se Roman svěřil své tetě, která jako jediná mu byla schopná a ochotná pomoci.  

Ze svého dětství si Roman odnesl jen špatné vzpomínky a spoustu šrámů na duši. Ze svého dětství si Roman odnesl jen špatné vzpomínky a spoustu šrámů na duši. | Donio

Po řešení situace ze strany policie a odboru sociálně-právní ochrany dětí byl chlapec umístěn do dětského domova, kde žil do svých deseti let a na toto období paradoxně vzpomíná moc rád. Měl tam totiž konečně pocit, že může být dítětem a má „normální“ dětství. 

Po nějaké době projevila matka zájem mít syna zase ve své péči. Situaci ale opět nezvládla a rozhodla se, že se o něj dál starat nechce. Její rozhodnutí bylo pro Romana dalším zklamáním a dalším zásahem do psychiky. Problémů s kázní a špatnými výsledky ve škole přibývalo, proto nakonec skončil ve výchovném ústavu, kde žil do patnácti let. 

Alkohol, dluhy a ulice

Romanovo životní kolečko pokračovalo opět návratem k mámě, protože neměl, kam jinam by šel. Docházelo ale k dalšímu domácímu násilí, matka propadla alkoholu a dostali se do velkých dluhů. „Z bytu jsou nakonec vystěhováni a matka odchází bydlet na ubytovnu, Romana nechává napospas svému osudu. Nechává ho na ulici, bez peněz, jídla, oblečení, nemá prostě vůbec nic,“ píše se na stránkách sbírky. Od té doby mladý muž žije po azylových domech, nyní bydlí v Domě na půl cesty v Karlových Varech. 

Ze svého dětství si Roman odnesl jen špatné vzpomínky a spoustu šrámů na duši. Nikdo ho neučil základním věcem, jak se postarat sám o sebe, nikdo mu nedával lásku.

Na co budou peníze z finanční sbírky použity?

Roman si za výtěžek ze sbírky bude moci pronajmout bydlení (uhradit kauci a případně nájmy dopředu), zakoupit vybavení bytu a také uhradit případnou zdravotní péči (oprava zubů, terapie). Více ZDE.

Blesk Podcast: Při lockdownech přibývá domácího násilí. Právnička Hrdá pomáhá obětem.

Video  Blesk Podcast: Při lockdownech přibývá domácího násilí. Právnička Hrdá pomáhá obětem  - Blesk
Video se připravuje ...

 

nika70 ( 9. března 2021 16:11 )

Ve vlastním nežije spousta slušných lidí, co pracují. Byt by prodal a propil, to není řešení.
Ubytovna, nájem by šel ze sbírky a pak by se sám měl přičinit, aby si časem našel něco jiného.

nika70 ( 9. března 2021 16:02 )

Je to smutný, jak někdo žije. Stačí se dívat na Výměnu manželek a proberu se ze své bubliny, kdy si myslím, že lidi žijí podobně jako já.
Klukovi bych určitě přála, aby měl lepší život, než v jakém vyrůstal. O hodně se musí zasloužit i on sám. Což bude těžký, když tyto návyky neměl od koho odkoukat, zdědit. Pomoc by měla být taková, že by mu nešly peníze do ruky (na ty by si měl vydělat sám), ale byly by mu hrazeny nutné věci k životu. Měl by to brát s pokorou a vděkem. Ne jak někteří naši spoluobčané, co si myslí, že na vše mají nárok aniž by sami pro to něco udělali.

oliiiii3 ( 9. března 2021 12:29 )

chudák kluk, nikdo mu nepomohl měl zřejmě celou rodinu zvrácenou kde byla babička , proč si ho nevzala alespon teta, proč nešla máma které se tak říct nedá do vězení, jak mohla kluka vyhodit v 15 letech na ulici selhalo úplně všechno

verka1 ( 9. března 2021 10:31 )

Ano, sociálka zase selhala, když potřeboval pomoc, žádná pomoc nepřišla 👎
Co jsem vyčetla je Roman mentálně postižený co ve svém krátkém životě prožil, vyřídila mu charita důchod, příspěvky na péči, bydlení?

lucie13 ( 9. března 2021 09:26 )

Děje se bohužel spousta hnusných věcí nejen v Africe a na Dálném východě...
Na životě Romana je vidět, jak totálně selhala sociálka a nikdo mu očividně nechtěl pomoct, jinak by nebyl tam, kde teď je.
Nechutné, co musel jako bezbranné dítě zažít

Zobrazit celou diskusi