Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Známý politik a miliardář zemřel při nehodě vrtulníku. Smutní i Macron

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. března 2021
19:50

Při havárii vrtulníku přišel o život francouzský miliardář a politik Olivier Dassault. S odvoláním na parlamentní zdroje a vyšetřovatele to uvedla agentura AFP. Při nehodě zemřel také pilot vrtulníku, rodině na twitteru kondoloval francouzský prezident Emmanuel Macron.

K nehodě došlo v Normandii u města Touques, sám Dassault byl rovněž certifikovaným pilotem a v minulosti sloužil ve francouzském letectvu. „Olivier Dassault miloval Francii. Byl kapitánem průmyslu, poslancem, místním radním, důstojníkem v záloze vojenského letectva. Za svého života neustále sloužil vlasti a uplatňoval při tom své přednosti. Jeho náhlá smrt je velkou ztrátou. Myšlenkami jsme s jeho rodinou a jeho blízkými,“ napsal Macron na svém twitteru.

Ještě v pátek se Dassault sešel s premiérem Jeanem Castexem a ministrem vnitra Gerardem Darmaninem. Byl synem průmyslníka Sergeho Dassaulta, který zemřel před třemi lety jako jeden z nejbohatších Francouzů, a vnukem Marcela Dassaulta, známého konstruktéra a výrobce letadel.

Loni jej časopis Forbes zařadil na 361. příčku mezi největšími boháči světa, spolu s jeho dvěma bratry a sestrou. Jmění každého sourozence Forbes odhadl přibližně na asi 132 miliard korun.

Olivier Dassault, který byl vojenským pilotem a měl i doktorát z informatiky, působil také v politice - nejprve na pařížské radnici, později ve francouzském parlamentu. Kvůli hrozbě střetu zájmů svého času odstoupil z pozice šéfa dozorčí rady ve skupině Dassault. Do rodinného impéria patří výrobce letounů Dassault Aviation nebo softwarová společnost Dassault Systemes. K jeho vášním patřila hudba a fotografování; byl autorem 13 publikací.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi