Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Boeing 737 MAX měl za letu problém s motorem, pilot ho vypnul: 101 lidí na palubě v bezpečí

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. března 2021
06:52

Letecká společnost American Airlines dnes oznámila, že stroj Boeing 737 MAX, který mířil z Miami do New Yorku, ohlásil nouzovou situaci poté, co kapitán vypnul jeden z motorů kvůli potenciálnímu mechanickému problému. Letadlo podle společnosti bezpečně přistálo.

Vnitrostátnímu letu s 95 cestujícími a šestičlennou posádkou se podařilo bezpečně přistát na letišti Newark Liberty, upřesnily aerolinky. Problém podle nich mohl způsobit tlak oleje v motoru nebo kontrolka objemu. Dopravce upřesnil, že potíže nezapříčinil stabilizační systémem MCAS, který je spojován s dvěma tragickými haváriemi Boeingů 737 MAX v letech 2018 a 2019.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že se bude událostí zabývat, informovala agentura Reuters.

Letadla Boeing 737 MAX byla celosvětově odstavena od března 2019 kvůli dvěma nehodám, při nichž zahynulo v Indonésii a Etiopii dohromady 346 lidí. Klíčovou roli při nich sehrál právě software stabilizačního systému MCAS. Automatický systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj prudce dolů a posádka nedokázala nad letadlem udržet kontrolu.

Americký Federální úřad pro letectví v listopadu minulého roku schválil změny, které Boeing na stroji provedl, a v prosinci se Boeing 737 MAX vrátil znovu na oblohu. Novou certifikaci letadlu udělili regulátoři i v dalších zemích a zpět v provozu už je podle agentury Bloomberg více než sto letadel Boeing 737 MAX.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi