Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děti dojemně klečely nad rakví principála Jaromíra Joo (†65): Navždy ho bude hlídat tygr

Autor: jel - 
6. března 2021
05:19

Na hřbitově v Horních Počernicích proběhlo v pátek odpoledne poslední dojemné rozloučení s cirkusovou legendou Jaromírem Joo (†65). Ten prohrál boj s koronavirem, tragicky zemřel po třinácti dnech boje na plicní ventilaci. Vyprovodit slavného principála cirkusu Jo-JOO přišlo velké množství lidí, nechyběl ani podnikatel Kočka nebo hudební skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer. Slavný chovatel miloval tygry, a tak během smutečního obřadu zazněl i jejich řev, a po boku jednoho z nich je dokonce zvěčněn na náhrobku. Ti, co nemohli na pohřeb přijít osobně, si alespoň zapálili svíčku doma.

Kolem páteční jedné hodiny dorazily na hřbitov v Horních Počernicích stovky lidí v černém. Všichni přišli dát sbohem slavnému umělci Jaromírovi Joo. Na cestě před hřbitovem byly koberce posypané okvětními lístky, obřad mohli smuteční hosté sledovat na velké obrazovce. Uvnitř kaple byla jenom nejbližší rodina.

„Jaromíra jsme nasměrovali na novou dráhu. My totiž věříme, že smrtí život nekončí, ale mění se. A tak i život Jaromíra dostal novou podobu,“ pronesl farář hned v úvodu a poté přečetl dojemná slova blízkých, kterými zesnulého charakterizovali. Nezapomněli zmínit jak jeho extravagantnost, lásku k cirkusu, tak jeho moudrost a sečtělost.

Nejosamělejší chvíle u rakve

Poté, co byla rakev spuštěna do rodinné hrobky, následovalo velmi osobní rozloučení jednotlivých blízkých. Tváře mnohých smutečních hostů zalévaly slzy. Ti nejbližší se s milovaným loučili samostatně a před hrobem poklekli, než do něj vhodili rudou růži. Byla mezi nimi i černá od jeho paní. Další u něj alespoň chvíli pobyli o samotě.

Lidé, kteří neměli možnost se obřadu zúčastnit, ho mohli sledovat prostřednictvím Blesku online. Někteří z nich vyjádřili svou soustrast rodině na facebookové stránce cirkusu. „Moc děkuji za možnost zúčastnit se alespoň takhle přes internet. Krásný obřad, je mi to hrozně líto, že odešel takový úžasný člověk. Svíčka hoří i u nás. Navždy budeme vzpomínat,“ napsal Milan. „Koukala jsem, krásné to měl. U nás hoří svíčka na stole aspoň takto na dálku z Českého Těšína,“ připojila se Jana.

Video  Pohřeb principála Joo (†65)! Poslední cesta vysypaná plátky růží a dvě limuzíny  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hrob principála pohlídá tygr

Kromě toho, že zazněly známé písně například od Karla Gotta a Petra Spáleného, přítomní na pohřbu slyšeli také zvuky, které k Jaromírovi Joo patřily zcela neodmyslitelně. Při obřadu totiž zazněla i hudba z manéže společně s potleskem diváků, a dokonce i řev milovaných tygrů.

Mezi šelmami se totiž prý cítil nejlépe. „Když jsem s tygry v kleci, tak jsem nejvíce v klidu. Tam nemohou lidi. Hraju si s nimi a vím, že mezi námi neexistuje žádná přetvářka a faleš,“ prozradil kdysi pro Deník. A tak i na náhrobku je Jaromír Joo zvěčněn po boku tygra.

Poslední přání se mu bohužel nevyplnilo

Cirkusem skutečně žil, což dokládá i motto, kterým se v životě řídil, „život je cirkus a cirkus je život“. Navíc do poslední chvíle neztrácel optimismus i přesto, že současná situace nebyla pro cirkusy zrovna příznivá. Svým kolegům nahrál před smrtí vzkaz.

„Vážení cirkusoví přátelé, v této těžké době je vše obrácené na hlavu, všichni trpíme, bojíme se,“ uvedl Jaromír Joo ve svém videovzkazu. „Ale já pevně doufám, že se vše vrátí k normálu a že opět budeme žít a cirkus a všichni budeme zdraví a budeme žít dál,“ dodal ve svém poselství naděje.

lime wire ( 7. března 2021 08:05 )

Nevlastnil, ale tyhle netáhla se musejí předvádět hlavně když někdo umře! Ale zrovna u takový pomatenyho cirkusáka namyšlenýho to asi nevadí!

fico ( 6. března 2021 07:04 )

Tvl, ten komediant vlastnil Blesk, že se o něm vůbec píše?

Zobrazit celou diskusi