Tragická nehoda, při které zemřel mladý policista, a další dva byli zraněni, se stala 5. července loňského roku. Způsobila ji svou agresivní jízdou Jitka R. „V místě, kde byla stanovená rychlost maximálně 80 km za hodinu, jela rychlostí zhruba 150 kilometrů za hodinu,“ uvedl při lednovém soudním přelíčení státní zástupce Tomáš Saňa.

Při dechové provedené v 19 hodin 35 minut jí bylo naměřeno 2,13 promile v dechu,“ stojí v obžalobě. Policejní prezident Jan Švejdar už tehdy skrz Twitter uvedl, že řidička kromě alkoholu požila také před jízdou „snad všechny dostupné drogy“.

Víno, vodka a drogy

K prvnímu soudnímu jednání, které proběhlo v lednu, Jitka nepřišla. Její obhájce to zdůvodnil špatným zdravotním stavem. Ve čtvrtek už k soudu Jitka přišla. Že byla opilá, nevyvrátila, a že sednout v takovém stavu za volant byl podle ní „příšernej nápad.“ Dle svých slov vypila láhev vína a kombinovala vodku s energetickými nápoji.

Video
Video se připravuje ...

Pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová prozrazuje další podrobnosti o hromadné nehodě v Praze. Blesk: Václav Burian

Podle znalců také požila kokain, o čemž žena neví, že by jej měla. „Nedokážu to nějak vysvětlit,“ odpověděla na dotaz, kde se mohl v jejím těle vzít. Drogy totiž nebere. „Co se týče drog, tak jsem měla jednu zkušenost, tuším kolem 18ti let,“ řekla s tím, že se jednalo o marihuanu.

V osudný den se u bazénu pohádala s manželem, údajně i proto, že měl flirtovat s jinou ženou. Jitku měl dokonce uhodit, když se vrátili domů. „Dal mi facky, že jsem spadla,” řekla u soudu. To všechno se ale dozvěděla až později, sama si to nepamatuje. „Po obědě jsem začala pít alkohol,“ popsala události, které předcházely šílené nehodě. „Já jsem potom v nějakém afektu nasedla do auta a stala se tragédie,“ vypověděla se slzami v očích.

Z toho, co se dělo po nehodě, si také moc nepamatuje. Jen, že jí dali dýchnout a pak skončila v nemocnici. „Dívám se na to jako na tragédii, kterou už bohužel nemůžu nijak ovlivnit,“ dodala k tomu, jak se cítí po nehodě. Poslala prý i omluvné dopisy a proběhlo už i nějaké finanční vyrovnání s pozůstalými. Také uvedla, že se bude snažit podle svých možností vyjít vstříc, jak jen to půjde. Rodina policisty, a jeho zranění kolegové, po řidičce požadují tři miliony korun.

Žena si podle dřívějších informací Blesku poté, co ji po nehodě vytáhli z auta, měla smát a mít vtipné připomínky. Krátce před tragédií navíc měla v Praze způsobit i jiné nehody. Soudní znalec naznačil, že vzhledem k její drobné postavě se jejímu nepříčetnému chování není moc co divit. „Individualismus v ovlivnění alkoholem je značný. Paní je malinká, vůbec není divu, že hladina alkoholu v její krvi byla takto vysoká,“ uvedl znalec.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s policistou Pavolem K. (31), kterého v Praze zabila zfetovaná a opilá řidička. Michal Charbulák

Přítomnost veřejnosti nechtěla

Podle jejího obhájce Blenda Raji byla v lednu hospitalizovaná a léčí se u psychiatra. Pro její špatný psychický stav, způsobený nehodou, také požadovala vyloučení veřejnost z jednání. Tuto žádost soud nevyslyšel, připustil ale pouze čtyři osoby kvůli epidemické situaci.

Jak to bylo s pásy?

K soudu mimo jiné dorazila Pavlova kolegyně Ivana H., která s ním osudného dne cestovala ve vozidle. Dopravní nehoda na ní dle jejich slov pochopitelně zanechala traumatizující zážitky. Od té doby se bojí jezdit s dětmi v autě. „Po nárazu jsem byla v bezvědomí a probrala jsem se až v sanitce,“ řekla.

Advokát Blend Raji už při minulém soudním přelíčení zmínil, že bude chtít, aby znalec určil, zda je příčinná souvislost mezi nehodou a mezi smrtí policisty. „Pojedete v autě a budete mít v autě malé dítě. Řidič vám nedá přednost. V relativně malé rychlosti nabouráte, a protože vás dítě předtím požádalo, že si chce zdřímnout, vy jste ho nepřipoutal a ono se zabije. Soud bude zkoumat, zda zemřelo kvůli neopatrnosti řidiče, nebo zda jste se na smrti dítěte mohl podílet i vy osobně,“ uvedl tehdy.

Patrně i proto se policistky ptal na to, kde při nehodě seděla ona a kde tragicky zemřelý Pavol, a zda byli všichni připásaní. „Řidič a spolujezdec nevím ale myslím si, že byli připoutáni, protože vozidla mají čidlo. Já jsem taktéž byla poutaná,“ uvedla. Myslí si, že v době nehody jeli předepsaných 80 kilometrů v hodině.

Fotogalerie
73 fotografií