Dáte-li do vázy růži či chryzantému, doma se vám rozvine, udělá radost a postupně uschne. Stonky tulipánů se navíc ještě pořádně vytáhnou, během pěti dnů mohou vyrůst až na dvojnásobek své původní délky. „Rostlina nepřirůstá pouze na vegetačím vrcholu, což jsou výhonky a kořínky, ale i tím, že se buňky uvnitř stonku zvětšují. Květina se tudíž prodlužuje,“ vysvětlil Blesku Miroslav Malý z pražské botanické zahrady v Troji.

Tuto vlastnost je možné dobře pozorovat u všech cibulovin, tedy třeba narcisů nebo hyacintu. U něj je dokonce květ založen již v cibuli, květenství se poté postupně díky zvětšování buněk prodlužuje. „Děje se to však u všech rostlin, ale spíše u bylin než u dřevin. Jen u některých je ten proces pomalejší, tudíž si růstu ve váze nevšimneme,“ popsal Malý.

Jak na tulipány

Poté, co si tulipány přineseme domů, je důležité seříznout stonky přibližně o jeden centimetr. „Bílé konečky bývají vyschlé, protože se převážejí podchlazené a nasucho. Spodní část tak špatně přijímá vodu. Řez by se pak měl opakovat, protože povrchové buňky napadají bakterie z prostředí vázy,“ poradil Miroslav Malý. Samozřejměností je výměna vody i umytí vázy, aby tulipány déle vydržely. „Zpravidla je to něco málo přes týden,“ dodal Malý. Řezané tulipány vydrží také déle ve studené vodě, takže není na škodu jim do vázy přihodit dvě kostky ledu a nechat je v chladnějším prostředí.

Fotogalerie
38 fotografií