Koalice ANO, ODS a TOP 09 má v 45členném zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. U moci ji drží jeden hlas od lidovců a teď právě i od SPD. „Podporuji tuto koalici, ale odmítám, aby byla závislá na hlasu členky SPD. Žádala jsem o odložení konání zastupitelstva a nalezení řešení, kdy koalici bude opět podporovat minimálně 23 demokratických hlasů. Paktování s SPD odmítám,“ řekla ČTK Zykánová. 

Cingrošová byla ve volbách v roce 2018 zvolena za ODS. Z té loni vystoupila, kdy byla dosud členka zastupitelského klubu ODS jako nezávislá zastupitelka. Na jednání zastupitelů k situaci nepromluvila, nevyjádřili se ani zástupci koalice.

Co na to ODS?

Žádný velký problém v setrvání Cigrošové v zastupitelském klubu občanských demokratů nevidí ani dlouholetý poslanec a předseda místního sdružení Marek Benda. „Náš zastupitelský klub se zatím novou situací vzhledem k omezením (i s ohledem na vládní opatření) nezabýval. Paní Cingrošová byla zvolena za ODS a za program ODS. Je mi samozřejmě líto jejího osobního rozhodnutí ukončit členství v ODS (již téměř před rokem) a nyní vstoupit do jiné strany, a to ještě SPD. Ale pokud bude připravena plnit náš program, za který byla zvolena, nevidím v tom žádný zásadní problém,“ uvedl pro Blesk k jejímu přestupu. 

Podporu koaliční radě ze strany členky SPD kritizovali na dnešním jednání opoziční zastupitelé. „Situace, kterou dnes máme na Praze 4, je taková, že máme koalici založenou na rozhodujícím hlase SPD,“ řekl zastupitel Tomáš Kaplan (KDU-ČSL). Podle něj by Cingrošová neměla vést ani radniční komisi pro kulturu, volný čas a náboženské společnosti. Obdobně se vyjádřili bývalý starosta Petr Štěpánek (Praha 4 sobě - Zelení a nezávislí) a Petr Kutílek (Praha 4 sobě - Zelení a nezávislí).

Zastupitelku z Prahy 4 Kláru Cingrošovou, která odešla z ODS do SPD, přišli na jednání zastupitelstva podpořit příznivci hnutí SPD.
Autor: STAN Praha

Odešla už loni

Ve volbách do obecních zastupitelstev v roce 2018 hnutí SPD v Praze zcela propadlo. Jediné dva členy v zastupitelstvu mělo doposud v Praze 11. Klára Cingrošová opustila ODS už v minulém roce, kdy nezaplatila členský příspěvek. Hlavním důvodem byl především nesouhlas s celostátní politikou strany. „Vadí mi středová nezáživná politika, absence charismatického leadra a pro mě bizarní mediální výstupy. Ani sama sobě, ani lidem v mém okolí už nedokážu své setrvání v takové ODS, naprosto jiné, než do jaké jsem kdysi vstupovala, opodstatnit,“ vysvětlila Blesku důvody svého přestupu. 

Zároveň však nevidí problém v tom, nadále pokračovat v zastupitelském klubu ODS. „Proti ODS na lokální úrovni nic nemám, s lokální politikou na Praze 4 souhlasím, a proto v klubu ODS s klidným svědomím zůstávám,“ dodala. 

Padne koalice?

Do dění se teď chce vložit hnutí STAN, které vidí v dnešním zablokovaném jednání zastupitelstva možnost stát se novým členem vládnoucí koalice. „Rada, která byla nově "posílena" i hlasem zastupitelky za SPD, pravděpodobně končí,“ uvedlo na Facebooku a dodalo, že se už o novém složení koalice začalo jednat. „Naši zastupitelé za hnutí STAN Lukáš Zicha a Ondřej Růžička již zahajují jednání o nové podobě vedení Prahy 4,“ oznámilo hnutí.

Ke změnám ve vedení radnice došlo poprvé před zhruba dvěma roky. Zastupitelé v dubnu 2019 odvolali osm z devíti radních včetně starosty Štěpánka a novou starostkou zvolili Irenu Michalcovou (ANO). Koalice Pirátů a nezávislých, sdružení Praha 4 Sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) poté přešla do opozice.