„Byl to trochu boj. Červíci škrábali v krku, nechtěli moc dál, nepomohla ani voda. Ale ustavující rekord je na světě a hozená rukavice soupeřům taky,“ usmíval se Maxijedlík po půl hodince zápolení u stolu.

Pochutina plná bílkovin, mastných kyselin, vápníku, železa a zinku je podle řady výživových odborníků jednou z potravin budoucnosti.

„Od roku 2019 jsme prodali na českém trhu už tunu sušených červíků. Řada zákazníků ztratila předsudky a píše nám, jak jim skvěle chutnají,“ řekla Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy, která Maxijedlíkovi menu naservírovala.

I když se mohou mnozí ušklíbat, larvy potemníka moučného jsou Evropskou unií od roku 2018 oficiálně uznány jako potravina nového typu.

Video
Video se připravuje ...

Maxijedlík a jeho pocity po červí lahůdce TV Blesk Zdeněk Matyáš

Chová je hmyzí farma na Vysočině 

Maxijedlík našel na stole v pěti miskách produkt certifikované hmyzí farmy na Vysočině. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí.„Krmí se extrudovaným obilným šrotem, loupanými bramborami a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří, usuší a následně dochutí," popsala výrobu hmyzí lahůdky Sloupenská. 

 

Superpotravina

A co tahle „bomba" způsobila s organismem nezastavitelného žrouta ze Svitavska? „Pan Němec příjmem této superpotraviny, za niž můžeme larvy sušených červů označit, přijal téměř 6000 kilojoulů. To představuje pro dietně se stravujícího člověka celodenní energetický příjem. Jde mimo jiné o 100 gramů tuků, 120 gramů bílkovin, 11 gramů sacharidů a 5 gramů soli. Jedinou složkou, která nedosahuje obvyklého denního přijmu, jsou při propočtu sacharidy,“ spočítala brněnská výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.

Fotogalerie
8 fotografií