Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ego, ideologie a ruská vakcína: Slovenskému premiérovi se sype koalice pod rukama

Autor: mav - 
3. března 2021
14:05

Slovensku hrozí rozpad vládní koalice kvůli vakcínám proti covidu-19. Premiér Igor Matovič pobouřil mnohé včetně koaličních partnerů, když potajmu nechal přivézt ruskou vakcínu Sputnik V, neschválenou Evropskou lékovou agenturou (EMA). Premiér ovšem ztrácí oblibu voličů i politické spojence už delší dobu.

Právě rok, od porážky Směru dlouholetého premiéra Roberta Fica 29. února, je u moci koalice čtyř stran, jež dala dohromady i ústavní většinu (na změnu slovenské ústavy stačí tři pětiny poslanců, tedy 90 ze 150). Matovič stojí v čele nejsilnější z nich – Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) s 53 poslanci, respektive osmi křesly v šestnáctičlenné vládě.

Zůstane to tak? První poslance už koalice začala ztrácet. „Už dlouho jsem měl zásadní problém se způsobem, jakým bojujeme s pandemií. Pro normální vládu by mělo být nepřijatelné, že rok od začátku pandemie ministr zdravotnictví nemá pořádně rozběhnuté tak základní věci jako trasování nakažených,“ zdůvodnil v pondělí na facebooku svůj odchod z koalice a též čela výboru pro evropské záležitosti Tomáš Valášek ze strany Za lidi. 

„Místo vyvození odpovědnosti a nápravy se premiér upřel na shánění neověřené ruské vakcíny: krok, který vedle rizika, že podkope důvěru občanů v proces očkování, ještě představuje i plivanec na naše evropské partnery. Normální země jako Německo či Rakousko se z úcty ke zdraví vlastních občanů a společné evropské dohodě rozhodly neučinit tak bez souhlasu Evropské lékové agentury,“ tvrdí Valášek. O vystoupení z koalice diskutují strany Svoboda a Solidarita (SaS) i Za lidi.

Pád obliby premiéra je ve slovenské historii výjimečný, podle průzkumu volebních preferencí rok po nástupu do funkce ztratil polovinu voličů. „Pokud ztráty nezpůsobila sama pandemie, tak vytvořila rámec, v němž je vládní koalice nucena komunikovat,“ prohlásil na TASR TV sociolog Martin Slosiarik z agentury Focus. „Očekávání veřejnosti v oblasti pandemie jsou úplně někde jinde a premiér se stává hromosvodem hněvu a rozčarování.“

„Na Slovensku jsem si zvykl, že když je horší počasí, můžu za to já,“ odrážel nedávno premiér kritiky, že neodvolá ministra zdravotnictví Marka Krajčího (OĽANO). I prezidentka Zuzana Čaputová Matovičovi vytýkala, že toho má kolem pandemie na bedrech příliš moc.

„Každý máme svůj podíl viny, někdo menší, někdo větší,“ lamentoval premiér nad obcházením opatření. „Tento stav je výsledkem 5,4 milionu selhání.“ Právě tolik obyvatel Slovensko má.

Babiš Sputnik vzdal

Dva úřadující slovenské premiéry, tedy Matoviče a Andreje Babiše v Česku, srovnává šéfredaktor slovenského týdeníku Trend Tomáš Skřivánek: „Oba potřebují občanům ukazovat, že současnou situaci řeší. Rezervační systémy na vakcínu padají, čísla lidí s covid-19 rostou, nemocnice jsou na hranici svých kapacit, v počtu mrtvých Slovensko a Česko svorně vytvořily samostatnou neradostnou ligu, na kterou nikdo jiný nemá,“ napsal v komentáři pro E15

„V tento moment shodně, aby odvedli pozornost, začali Babiš i Matovič prosazovat vakcíny neschválené v EU. Když se český předseda vlády s podporou veřejnosti a odborníků pro toto dobrodružství nesetkal, nechal toho a nákup ruské vakcíny přestal být v Česku téma. Slovenský premiér je jiného ražení. Do vládnutí promítá v daleko větší míře své ego. Návnada pro veřejnost v podobě příslibů zabezpečení ruské vakcíny nezmizí z titulků zpráv na Slovensku tak rychle,“ věští Skřivánek.

Ministr zdravotnictví má pravomoc ruskou vakcínu nouzově schválit, s evropským programem nákupu západních vakcín to není přímo v konfliktu. Předtím už to učinilo Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán má obecně napjaté vztahy s Bruselem. „Pořád nám není jasné, proč Rusko nabízí teoreticky miliony a miliony dávek, zatímco dostatečně nepokročilo v očkování vlastních lidí,“ prohlásila jen v polovině února předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová podle EUobserveru.

„Ruská federace v současnosti nemá dostatek vakcíny ani pro vlastní občany kvůli chybějícím výrobním kapacitám. Dodávky by tudíž byly vysoce nespolehlivé,“ argumentuje think tank Evropské hodnoty, proč by ani česká vláda neměla Sputnik V objednávat, jak vybízí prezident Miloš Zeman. „Rusko tuto vakcínu používá jako politický nástroj moci a vlivu, nikoliv jako prostředek pro boj s pandemií. To lze vidět i na konstantní snaze o diskreditaci západních vakcín, které prošly všemi fázemi testování a obdržely příslušné certifikace. 

Čaputová Sputnik nechce

„Občanům bychom měli nabízet vakcíny, které jsou jak účinné, tak bezpečné,“ řekla evropskému serveru Politico prezidentka Zuzana Čaputová. „A to pro mě znamená registraci u Evropské lékové agentury.“

„Lidi touží vidět světlo na konci tunelu, s Markem jsme ho pro statisíce lidé přinesli. Dva miliony dávek účinné vakcíny je skvělá zpráva, ze všeho nejméně teď Slovensko potřebuje, abychom kvůli tomu nákupu rozpoutali geopolitickou zákopovou válku,“ uvedl naopak na svém facebooku Matovič. A v duchu zákopové ideologické války si přisadil vtípek: „Jak probrat bratislavskou kavárnu v karanténě z letargie? Koupit bez jejich laskavého svolení Sputnika,“ napsal se smajlíkem.

„Igor Matovič vyzývá své koaliční partnery, prezidentku i novináře, aby nepolitizovali Sputnik,“ argumentuje šéfredaktorka deníku SME Beata Balogová. „Jenže to bylo Rusko, které svou vakcínu dávno zpolitizovalo. Odmítá požádat o registraci v Evropě, neboť by tento akt smyl z vakcíny ideologii, a tu Vladimir Putin potřebuje.“ 

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marmat ( 3. března 2021 19:14 )

Je zajímavý, že i sem si autor dovolil vmontovat "aspoň" LEŽ jako věž....
.....podsunout "jakýsi" zájem Babiše o Sputnik !!!???
Spletl si ho schválně se Zemanem a Prymulou ?

fico ( 3. března 2021 17:17 )

Skřivánku ne@er se do nás.

jonn ( 3. března 2021 15:16 )

Jak jde o koryta tak na zdraví nezáleží .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa