Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Gorily může zabít i rýma. Nový koronavirus se ve volné přírodě u lidoopů zatím nešíří

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
4. března 2021
05:00

Na začátku ledna 2021 hlásila zoo ze San Diega, že má nakažených osm goril novým koronavirem SARS-CoV-2 způsobujícím onemocnění covid-19. Na konci letošního února byli diagnostikováni se SARS-CoV-2 také gorilí samec Richard, lvi indičtí a kočky krátkouché v Zoo Praha. Primatoložka Klára Judita Petrželková pro Blesk Podcast vysvětlila, jak respirační onemocnění mohou ohrožovat volně žijící lidoopy v Africe a co všechno lze zjistit z trusu primátů.

Lidé z celého Česka nyní upínají svůj zrak do Zoo Praha, kde chovatelé a veterináři aktuálně léčí zvířata nakažená koronavirem. Klára J. Petrželková z Ústavu biologie obratlovců a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR vyjasnila, jak je to s novým koronavirem a ostatními respiračními onemocněními u divokých lidoopů.

Ve svém výzkumu se Klára J. Petrželková zabývá parazitárními onemocněními a výzkumem bakteriální části gastrointestinálního mikrobiomu u lidoopů a lidí. A trus pro její tým představuje zásadní zdroj informací. Právě z trusu goril zjistili pražští chovatelé přítomnost koronaviru u Richarda. „U volně žijících lidoopů nemůžete dělat žádné invazivní zásahy či odběry, a proto je trus výborným zdrojem informací o infekčních onemocněních, jako jsou střevní viry, bakterie, paraziti, ale lze v něm také najít i viry a bakterie způsobující respirační onemocnění. Nebo z nich můžeme získat DNA hostitele, případně zjistíme, co zvíře sežralo,“ jmenuje, co všechno lze vyčíst z trusu.

Zabíjí i rýma

Primáti, především pak lidoopi, jsou našimi nejbližšími příbuznými, proto může docházet k vzájemnému přenosu patogenů. Např. malárie nebo HIV pocházejí původně z lidoopů, velmi známý je přenos viru eboly z lidoopů na člověka. Je proto důležité neustále sledovat, zdali nedochází k dalším přenosům infekčních onemocnění. Naopak vědci už prokázali u několika virů a bakterií způsobujících respirační onemocnění, obrny, svrabu nebo spalniček přenos z lidí na volně žijící lidoopy. „Pro ty habituované představují jakákoliv respirační onemocnění, která se můžou přenášet kapénkovou infekcí, velké nebezpečí. I běžná rýma, a nemusí být způsobená novým koronavirem, může způsobit velké zdravotní problémy a může docházet k úmrtím lidoopů, především pak mláďat,“ varovala primatoložka s tím, že ve volné přírodě musí odborníci i ekoturisté dodržovat bezpečné odstupy a další opatření, aby habituované lidoopy nenakazili.

Podle Kláry J. Petrželkové nebyl nový koronavirus SARS-CoV-2 doposud zaznamenán u volně žijících goril či šimpanzů. I když v roce 2016 byli koronavirem OC43 nakaženi habituovaní šimpanzi v Tai Forest na Pobřeží slonoviny. Původcem onemocnění byli lidé. „Je velká pravděpodobnost, že k přenosu nového koronaviru může dojít i u lidoopů ve volné přírodě,“ odhaduje primatoložka. Co se týče goril chovaných v lidské péči, tak první případ byl v zoo v San Diegu, kde měl covid-19 u starého 48letého gorilího samce s kardiovaskulárními problémy těžký průběh, avšak u ostatních goril byl průběh lehký. „Je nutné podotknout, že je možné, že covid-19 může mít u lidoopů ve volné přírodě jiný průběh. Rozhodně to může být velký problém. Respirační onemocnění i obyčejná rýma mohou mít na volně žijící habituované lidoopy devastující dopady. Doposud bylo zaznamenáno několik nákaz těmito respiračními onemocněními. Dokonce na místě, kde pracujeme, se musela divokým gorilám podávat antibiotika z důvodu rizika sekundární bakteriální infekce,“ uvádí primatoložka. Jenže antibiotika nezabírají na covid-19. A proto odborníci sledují, jestli celosvětová pandemie nezasáhne ohrožené nebo kriticky ohrožené lidoopy v Africe.

Jak se česká vědkyně Petrželková přesunula od netopýrů k primátům, proč ji ani místy hororové zkušenosti z prvního terénního výzkumu neodradily od studia lidoopů a proč bychom měli víc jíst jako lovci a sběrači, prozradila primatoložka Klára Judita Petrželková v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Gorily může zabít i rýma. Nový koronavirus se ve volné přírodě u lidoopů zatím nešíří. - Jiří Marek
Video se připravuje ...


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa