Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češka Radka uprostřed milostného trojúhelníku: Nad obzvlášť brutální vraždou visí už 9 let otazníky

Aktualizováno -
5. března 2021
18:36
Autor: DH - 
4. března 2021
05:20

Dánská televizní stanice TV2 v minulých dnech uvedla dokumentární film „Vražda v lese“, který se zabývá případem brutální vraždy Anderse Marka Hansena. Za vraždu dostal před 9 lety čtrnáctiletý trest muž, jehož přítelkyni, Češce Radce, měl zavražděný muž psát. Vězeň i po takové době tvrdí, že nic neprovedl, a ukazuje na podivnosti v případu.

Rodina, soudy i veřejnost. Většina lidí v Dánsku, kteří si případ vraždy Anderse Marka Hansena vybavují, je dodnes přesvědčena, že za brutálním zabitím stojí tehdy odsouzený Thorsten Thomsen, jenž si odpykává čtrnáctiletý trest odnětí svobody. Sám Thomsen ovšem stále tvrdí, že nic neprovedl. Promluvil o tom v novém dokumentu TV2 „Vražda v lese“.

„Je mi neuvěřitelně líto, že si rodina Hansena stále myslí, že jsem ho zabil. S tím cejchem budu muset žít do konce života. Ale já jsem ho nezabil,“ tvrdí i s odstupem devíti let odsouzený vrah. S dvaadvacetiletou obětí se vzájemně znali. Podle mnoha odborníků bylo tehdejší vyšetřování i počínání policie velmi podivné. Zároveň pokulhává i motiv, a to žárlivost.

Anderse Marka Hansena našli mrtvého uprostřed lesa, byl zbitý a na místo byl patrně vlečen na laně za autem. Policie pak pojala jednoznačný názor. Za činem měla stát žárlivost. Hansen se měl údajně zakoukat do Radky, české přítelkyně Thomsena, na kterou si sehnal telefonní číslo a napsal jí. Podle zprávy od policie celkem čtyři zprávy, Češka odepsala na tři z nich. Není však známo, co v nich stálo. U soudu nikdy nebyl text předložen, policie zprávy podle Radky smazala.

TV2 navštívila Radku v Česku a ta jim potvrdila, že ve zprávách nestálo nic, co by mělo motivu žárlivosti nasvědčovat. Thomsen zjistil, že Radce píše jeho známý, a tak svoji partnerku zkoušel tím, že se za něj ve zprávách vydával. Jeho milá ovšem obstála. Protože ale policie z neznámých důvodů obsah telefonu nedodala, u soudu nebyl k dispozici.

Podle odborníka Ulrika Sjølina pak státní zástupce lehce vytvořil u soudu domnění, že jediné vysvětlení je vražda ze žárlivosti. „Je to něco, s čím se hned každý ztotožní,“ uvedl s tím, že se mu motiv žárlivosti příliš nezdá. „Osobně bych to vyloučil,“ dodal.

Dokument se zmiňuje o tom, že Hansen patřil do podivných kruhů, měl problémy s drogovými dealery, rockovou kapelou, ale především různými gangy. V dokumentu pak sám Ove Pedersen, bývalý šéf vyšetřování vraždy, přiznal, že posmrtná zranění a způsob vraždy nasvědčovaly pomstě gangu. Tato stopa ale byla prý důkladně prověřena.

Pedersen byl reportéry konfrontován i s otázkou, proč z telefonu Radky zmizely klíčové zprávy, které by mohly ukazovat na Thorstenovu nevinu. Nedokázal na ni odpovědět.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání