Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdý lockdown dětská hřiště v Praze nezavřel. Některé městské části je nechají otevřená

Autor: veef - 
3. března 2021
05:10

Od pondělí, kvůli zhoršující se epidemické situaci, vláda uzavřela i zbylé dva ročníky základních škol a kompletně všechny školy mateřské. Rodiče tak musí děti zabavit doma, což není úplně jednoduché. Kvůli pandemii by měla být zavřená i dětská hřiště, některé městské části však vyšly vstříc poptávce rodičů a nechaly je otevřená. Starostové však apelují na rodiče, aby dodržovali opatření, jinak budou muset hřiště uzavřít.

Od pondělí 1. března vláda na 3 týdny zavedla totální lockdown celého Česka. Zavřely se školy, školky, většina obchodů a služeb a omezen byl i pohyb osob mezi okresy. Cílem je snížit mobilitu občanů, a zabránit tak šíření viru Sars-Cov 2.

Školky zůstaly otevřené pouze pro děti zdravotníků a pro děti členů záchranného integrovaného systému. Zabavit malé děti pouze doma, bez sociálního kontaktu s vrstevníky je náročný úkol pro všechny rodiče, kvůli zhoršující se epidemické situaci vláda žádala zřizovatele, aby hřiště uzavřeli.

Vláda důrazně doporučuje provozovatelům dětských hřišť, včetně obcí, uzavřít prostory dětských hřišť,“ píše se v opatření, které vydala vláda. Na tiskové konferenci ale představitelé o tomto kroku nijak neinformovali. Praha v čele s radním pro školství Vítem Šimralem (Piráti) vyjádřila, že zavírat hřiště prozatím neplánuje.

„Ani v lockdownu nechceme v Praze uzavírat dětská hřiště. Věříme, že jsou Pražané dostatečně rozumní a i při hlídání svých dětí budou dodržovat alespoň 2metrové rozestupy a nosit respirátory. Děti nemůžou pořád jen sedět doma a potřebují pohyb na čerstvém vzduchu,“ uvedl na twitteru Šimral.

Většina hřišť zůstává otevřená

Tímto směrem se vydala i většina městských částí a svá hřiště nechala otevřená. „Rada MČ Praha 11 včera rozhodla, že nechá dětská hřiště otevřená. Všech 70 hřišť, která se na území městské části nachází, bude stejně jako dosud pravidelně dezinfikováno, nově však ve zvýšené frekvenci dvakrát týdně. Informace o zachování provozu dětských hřišť byla zároveň předána státní i Městské policii s prosbou o výkon zvýšené kontroly jejich užívání v souladu s platnými opatřeními. V případě, že to bude situace vyžadovat, jsme samozřejmě připraveni hřiště uzavřít,“ odpověděla na dotaz Blesku mluvčí MČ Praha 11 Anna Kočicová.

Naše rozhodnutí nechat dětská hřiště otevřená není pozvánkou k tomu, aby na nich rodiče a děti trávili maximum času a už vůbec ne ve větším počtu. Prosím proto všechny, aby při návštěvě hřišť v první řadě dodržovali celorepublikově platná pravidla pro vzájemný kontakt během koronavirové pandemie a trávili na nich pouze přiměřeně dlouhý čas. Jedině bezpečnou návštěvou s dostatečnými rozestupy si tak v době tvrdého lockdownu bude moci hřiště užít co nejvíc z nás,“ doplnil Jakub Lepš (TOP 09-STAN), místostarosta Prahy 11 pro životní prostředí.

Zavírat se nechystá ani první, třetí nebo šestá městská část. „Věříme, že návštěvníci budou dodržovat veškerá nutná opatření, zejména nošení roušek a udržování rozestupů. Správci jednotlivých hřišť byli instruováni, aby na pravidla dohlíželi a v případě potřeby na to návštěvníky zdvořile upozornili,“ řekl radní městské části Praha 1 Richard Bureš (ODS).

Zavírat hřiště nehodlá ani starosta Prahy 3 Jiří Ptáček. „Hřiště zatím necháváme otevřená. Ti nejmenší prostě tři týdny v bytech nevydrží. Kdo je má doma, tak mi dá, myslím, za pravdu. A kam jinam s nimi chodit, že? Nicméně Vás prosím o maximální ohleduplnost. Především dospělý doprovod by v případě přítomnosti ostatních rodin měl mít náležitou ochranu úst a nosu. Prosím, vydržte to, ať se z toho konečně vyhrabeme,“ vzkázal rodičům.

Alespoň malou úlevu mají také rodiče na Praze 6. „Dětská hřiště na území Prahy 6 zůstávají otevřená. Nicméně naše občany žádáme, aby zvážili, zda za současné pandemické situace hřiště využívat. K tomuto účelu instalujeme na jednotlivá hřiště cedule s prosbou, aby se lidé chovali solidárně, dodržovali všechna opatření a hřiště – pokud možno – nevyužívali,“ řekl Blesku Jiří Hannich, mluvčí MČ Praha 6, a dodal, že jakmile to počasí dovolí, budou hřiště i pravidelně dezinfikovaná.

V Karlíně nebo na Smíchově na písek nezajdete

Naopak důsledně se k vládnímu apelu postavila například Praha 5, 8 nebo 13. V těchto městských částech rodiče s dětmi v následujících třech týdnech hřiště nevyužijí. „Krizový štáb Prahy 8 na doporučení pražské hygienické stanice a na základě zhoršující se pandemické situace schválil uzavření dětských hřišť na území osmé městské části. A to včetně těch, která jsou součástí školních zařízení. Zatímco školní hřiště budou uzamčena, na dětská hřiště, kterých je na území Prahy 8 celkem 54, radnice umístí ceduli o uzavření,“ vysvětlil mluvčí MČ Praha 8 Martin Šalek.

„Hřiště jsme museli zavřít. Všichni ale víme, že jedině důsledným dodržováním všech zpřísněných pravidel, se nám může podařit nepříznivou epidemiologickou situaci zvrátit. Osobně jsem přesvědčen, že i toto nepopulární opatření k tomu může přispět,“ uzavřel starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa