Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch o roce s covidem: Lidé mu vyhrožovali, cítil tlak. Tvrdému lockdownu fandí

Autor: mach - 
2. března 2021
05:30

V pondělí to byl rok, co exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil na tiskové konferenci, že Česká republika má tři potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru. Během uplynulého roku se Česko stalo nejpromořenější zemí na světě a ze tří případů je dnes bezmála jeden a čtvrt milionu potvrzených. Exministr v pondělním pořadu Epicentrum na Blesk.cz přiznal, že dnes by rezortu zdravotnictví velet nechtěl. Promluvil i o výhrůžkách a možné výměně Jana Blatného.

V neděli v Česku přibylo 4557 případů nákazy koronavirem. Je to o 500 víc než před týdnem a nejvyšší nedělní počet od 3. ledna. Celkem leží v nemocnicích s covidem 7049 lidí, z toho ve vážném stavu 1507 pacientů, což je o 200 víc než před týdnem. Za rok od prvních potvrzených případů se koronavirus v Česku prokázal u 1 240 051 osob. 

Video  Být ministrem už bych psychicky nezvládl, přiznal Vojtěch. A promluvil o manželce  - Blesk
Video se připravuje ...

Vojtěch řekl, že dnešní čísla nově nakažených jsou obrovská a že takový vývoj po roce trvání epidemie rozhodně neočekával. „Situace s nákazou se razantně změnila, když se covid-19 objevil v Itálii. Tam najednou začali pacienti přibývat po stovkách a tisících, a v té době tam bylo hodně turistů,“ dodal Vojtěch. 

Na dotaz, zda je rád, že dnes už není na pozici ministra, odpověděl: „Svým způsobem jsem rád, že už nejsem ministr, ale na druhou stranu my jsme taky řešili spoustu problémů. A k tomu navíc jsme tu nemoc vůbec neznali a všechno jsme tvořili na zelené louce. Cítím, že ten tlak je stále obrovský a můj odchod byl na hraně.“

Vojtěch se Sputniku nebrání

V současné situaci je podle Vojtěcha tvrdý lockdown jediná možnost, jak šíření epidemie zvládnout. „Pevně věřím, že tři týdny lockdownu budou stačit.“ A hned vedle toho je nutné proočkovat potřebnou většinu populace. „Myslím si, že pokud bude dodrženo to, jak jsou dodávky naplánovány, tak je reálné, aby v průběhu léta k tomu proočkování došlo,“ je přesvědčen Vojtěch. „Když vidíme, jak se v Izraeli snížila mortalita a jak se populaci zvyšuje imunita, tak je jasné, že očkování funguje. A lidé vědí, že očkování je potřeba. Vůbec se nedomnívám, že by někdo nevěděl, že očkování je cesta ke zvládnutí této situace.“

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš by chtěli získat ruskou vakcínu Sputnik V. Ruský výrobce vakcíny tvrdí, že žádost o schválení vakcíny pro evropský trh už podal. Evropská léková agentura (EMA) zase tvrdí, že žádnou žádost o schválení Sputniku V zatím neobdržela. Vojtěch řekl, že pokud Sputnik získá potřebnou certifikaci od EMA a výrobce předloží všechna data, nic nebrání tomu, aby se jím začalo očkovat. On sám je zastánce jen bezpečných, účinných a certifikovaných vakcín s centrální registrací. 

O výměně Blatného nechce spekulovat

„Zažil jsem různé výhrůžky, lidé mi je posílali na sociální sítě i na ministerstvo, policie mi nabízela, zda to nechci řešit, ale já to odmítl. Beru to tak, že je to součást politiky, ale pokud to přeroste únosnou míru, tak je ochranka namístě,“ řekl Vojtěch k vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že mu bylo vyhrožováno smrtí.

O případném konci současného šéfa zdravotnictví spekulovat nechtěl. „O výměně pana ministra Blatného jsem zaslechl, ale pouze z médií, ta realita je vždy po poznání jiná,“ vyjádřil se k diskutovanému odvolání jeho budoucního nástupce. 

dynaty ( 2. března 2021 09:29 )

byl by to moc pěknej prezident - konečně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa