Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Těžké časy pro dobrovolné hasiče: Během devíti dní jich devět zemřelo! Nejmladšímu bylo 32 let

Autor: VaB - 
2. března 2021
05:30

Devět dní, devět hasičských jednotek, devět smutných zpráv. Dobrovolní hasiči napříč republikou přicházejí se smutnými zprávami. Ve velice krátké době je opouštějí kolegové. K zásahům s nimi už nevyjedou. Nejmladšímu nebylo ani 33 let, nejstaršímu bylo 96. 

Současná doba je složitá, složky integrovaného záchranného systému mají práce až nad hlavu. Dobrovolné jednotky drží pohotovosti, aby doplňovaly profesionální hasiče. Pomáhají s dezinfekcemi prostorů. Sami do toho ještě chodí do práce. Hasičinu dělají ve svém volném čase. 

Z Pozorky navždy odešel Kurt

První jednotka, která o úmrtí svého kolegy informovala, je z Pozorky v teplickém okrese. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás navždy opustil pan Kurt T. Celý život zasvětil hasičům a mnohé z nás naučil všemu, co umíme. Je to veliká ztráta. Kurte, děkujeme Ti za vše. Čest jeho památce,“ informovali na svém facebooku hasiči.

Milanovi udělali pietní místo

Další jednotka dobrovolných hasičů se musí vyrovnávat se ztrátou svého kolegy. „Navždy nás opustil náš drahý kamarád, výborný člověk, drahý hasič pan Milan H., budeš nám moc chybět, ale v našich srdcích tu s námi budeš napořád,“ uvedli.

Kolegové pro Milana před hasičárnou připravili pietní místo. Bylo úplně zaplněné květinami a svíčkami. Lidé v kondolenční knize mohli zavzpomínat na Milana. 

Čest památce, píšou kolegové

Pavel S., navždy opustil hasičárnu v Jindřichově Hradci. „Oznamujeme Vám smutnou zprávu, která zasáhla náš sbor dobrovolných hasičů. Dnes nás navždy opustili náš dlouholetý člen pan Pavel S.,“ popisují hasiči.

Pavel pracoval i jako vyšetřovatel příčin požárů. „S úctou a poděkováním vzdáváme čest jeho památce,“ dodali.

Nálžovští přišli o Stanislava

„S hlubokým zármutkem mi dovolte podělit se o moc smutnou zprávu. Dnes okolo 2. hod. ráno nás navždy opustil ve věku 73 let úžasný člověk, soused, kamarád a kolega HASIČ pan Stanislav Š.,“ uvádějí na facebooku.

U jednotky byl od roku 1966. „Standa neznal hněv, pro druhé by se rozdal a za to má náš velký obdiv a úctu,“ popisují svého kolegu. „Když zazní v našem městě poplach, tak vím jistě, že zrovna Standa bude zeshora dohlížet na naši Tatru s jednotkou a při zásahu bude vše kontrolovat. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ zakončují. 

Jarda z Peče už na majáky nevyjede

Dobráci z Peče mají bohužel o jednoho člena méně. „S velikou lítostí Vám oznamujeme smutnou zprávu, že nás dne 21. února 2021, ve věku nedožitých 38 let, navždy opustil náš dlouholetý člen, vážený pan Jaroslav K.,“ píšou.

„Zemřel člověk, který měl krásný, ale velmi krátký život naplněný posláním pomáhat ostatním v každém okamžiku. Budeš nám, Jardo, všem moc chybět, nejen rodině, ale i kamarádům ze sboru a kamarádům hasičům z Peče,“ vzpomínají na Jaroslava.

Lukášovi bylo pouhých 32 let

Tichou vzpomínku věnují Lukášovi hasiči ze Starého Hradiště. „V sobotu nás nečekaně opustil náš člen jednotky a sboru dobrovolných hasičů. Kamarád, který vždy táhl za jeden provaz. Bratr hasič, který by se pro druhé rozdal, a hlavně člověk, který tady s námi měl stále být,“ vzkazují emotivně.

Jejich kolega odešel náhle a nečekaně. Lukášovi bylo pouhých 32 let. „Lukáši, budeš stále s námi... Vzpomeňte prosím na Díbu v tiché vzpomínce,“ dodávají.

Frantovi bylo 96 let

Od dobráků z Rychnova nad Kněžnou odešel nejstarší člen. Františkovi bylo 96 let. „Dobrovolným hasičem se stal již v roce 1948 a do práce se zapojil s plnou vervou. Byl platným členem sboru a vždy příkladem ostatním,“ uvádějí hasičské noviny.

I přes svůj vysoký věk byl čilý a o práci hasičů se zajímal. „Nejvyšší ocenění převzal v květnu 2008, kdy mu byl udělen titul „Zasloužilý hasič“. Čest jeho památce,“ stojí na konci textu.

Členka Věra z Košťan

Věra Š., opustila řady dobrovolných hasičů z Košťan a Střelné. „S velmi hlubokým zármutkem musím oznámit pro mě velmi těžkou a smutnou zprávu. Včera ráno nás navždy opustila naše členka sboru Věra Š. ve věku 57 let.  Kdo jste ji znal, věnujte jí, prosím, tichou vzpomínku,“ napsali hasiči.

Smutný den pro hasiče z Neveklova

„Dnešní dne je pro náš sbor velmi smutný. Odešel Náš člen výboru, strojník výjezdové jednotky, ale hlavně kamarád a spravedlivý člověk Jiří S.,“ píšou hasiči z Neveklova. Všechny prosí, aby Jirkovi věnovali tichou vzpomínku.

Miroslav Sodomek ( 3. března 2021 20:46 )

O mrtvých jen v dobrém, pokud tě to nikdo nenaučil!!
Tragédie to samozřejmě je nepředstavitelná, bez ohledu na současnou dobu o to horší.. pro jejich rodiny, přátele, blízké a kolegy v poslední řadě sdružení hasičů..
Myslíš si, že tohle je jediné co za svůj život nebo aktivní členství u sborů dokázali a obětovali? Pokud jsi nikdy nebyl dobrovolníkem nebo snad Hasičem nevíš a nepochopíš co to obnáší a proč to děláme.. Měl by jsi za své nevhodné komentáře svědomí zpytovat.

jajas ( 2. března 2021 18:47 )

Tak trochu jsem nepochopil, na co asi umřeli. Článek vychází v covidové době, tak že by snad na covid? Nebo proč o tom teď píšou????

frantacizek ( 2. března 2021 14:54 )

smutné, ale ti starší 77 a 96 už hasili asi jen žízeň v místní hospodě, anebo vajgly v pisoáru WC. Já že jich tolik poumíralo v rámci dobrovolnické profese nyní, to by byla tragédie..

andorea ( 2. března 2021 07:30 )

Jakou měli profesi se nepíše, jde o to, že byli dobrovolní hasiči, tedy pomáhali lidem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání