Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mladí praktici rozváželi vakcínu po Praze. Teď je za to vyšetřuje SÚKL, vyčinil jim i Blatný

27. února 2021
13:23

Ve čtvrtek začala pod taktovkou pražského magistrátu distribuce vakcín AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v metropoli. S převozem však nepomáhala specializovaná lékárenská distribuční firma, ale spolek Mladí praktici s různými soukromými firmami. Postup tvrdě kritizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a od pátku se případem začal zabývat také Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). 

Ještě v pátek dopoledne si rychlý způsob distribuce vakcíny proti koronavir pochvaloval i samotný primátor Zdeněk Hřib. Na Facebook napsal, že je to lepší, než kdyby vakcíny ležely nevyužité ve skladech. „Výhodou AstryZenecy jsou totiž jednodušší podmínky na převoz. Vakcíně stačí tepelné prostředí od 2 do 8 stupňů Celsia a nemusí být skladována ve velkém mrazu. K bezpečnému převozu je tak možné využít chladící boxy, kterými jsou vozy na přepravu potravin a nápojů běžně vybaveny,“ vysvětlil důvod, proč se magistrát rozhodl pro distribuci po vlastní ose.

Naložit vakcíny a jezdit po Praze

Jeho nadšení však nesdílel ministr zdravotnictví Jan Blatný, který se k tomu vyjádřil na páteční tiskové konferenci o strategii očkování: „Není možné, aby se někdo sebral, naložil vakcíny do auta a jezdil s nimi po Praze. Prosím, nedělejte to,” řekl. Podle Blatného může takovýto neodborný rozvoz ohrozit distribuci vakcín, jelikož systém je předem daný.

Rozvozem se začal vyšetřovat také SÚKL, který se „zabývá rozvozem vakcín pražským praktikům. Je v intenzivní komunikaci s krajským koordinátorem očkování, který má rozvoz vakcín na starosti a je za něj zodpovědný,“ napsal na svůj twitter. K příspěvku zveřejnil i seznam pravidel pro rozvoz, v nichž se mmj. píše, že distributor je vybraný podle zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování proti onemocnění COVID-19. Ze zveřejneného dokumentu vyplývá, že distributor si může najmout externího dopravce, ale za případnou škodu nese vinu samotný distributor.

sorgedoktor ( 27. února 2021 16:16 )

Domnivam se,ze to berete nejak moc pesimiosticky.Celou akci zýžvladnout neni tak jedno­duche­...Mi­nistr Blatna se zrejme tak nejak zbavilo lidi, kteri mu do toho mluvili...
Tadfy tzo s temi mladymi ptraktiky to je takova ukazka....jak vznika anrchie

e.lesanova ( 27. února 2021 14:37 )

Hřibovi asi definitivně hráblo­....ab­normál­ní riziko infikování, nedodržení hygieny a postupu při vakci­naci­...Sou­kromé firmy?? Tak to asi vůbec nejde, musí být dodržen nějaký systém, evidence, kontrola používaných vakcín atd. atd. Kdopak si potřebuje "přimastit" kapsy???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa