Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Švagr o krizových zásobách ČR: Zbývá pár ventilátorů, ubyly i přístroje pro oxygenní terapii

Autor: mach - 
1. března 2021
12:38

Oproti stavu z jara loňského roku se sklady Správy státních hmotných rezerv výrazně proměnily. Zatímco loni byste v nich respirátory nebo plicní ventilátory našli jen těžko, letos se zaplnily nejrůznějšími ochrannými pomůckami v množství pro zhruba dvouměsíční spotřebu státu. Úřad za loňský rok za materiál utratil 7,5 miliard korun. Roušky a respirátory se průběžně doplňují, plicních ventilátorů postupně ubývá.

Blesk: Jaký je současný stav zásob ochranných pomůcek ve skladech státních hmotných rezerv?

Pavel Švagr: Výrazně lepší, než byl loni na jaře loňského roku. Loni v našich skladech nebylo takřka nic. Teď aktuálně se naše zásoby mění velmi dynamicky, v závislosti na poptávce. Od vlády máme úkol udržovat zásoby na dva měsíce, v řeči čísel to znamená 140 milionů kusů roušek, respirátorů (FFP2 i FFP3), štítů, rukavic, obleků, plicních ventilátorů, samozřejmě injekčních stříkaček a jehel.

Na vašem webu uvádíte, že máte k dispozici osm milionů kusů injekčních stříkaček a 800 tisíc jehel. Právě jehly a injekce jsou teď velmi palčivé téma kvůli probíhající vakcinaci. Na jak dlouho toto množství asi vystačí?

Tohle já neumím odhadnout, každopádně my jsme tohle množství zajistili na základě rozhodnutí vlády. Kromě našich rezerv mají své vlastní zásoby i nemocnice a ministerstvo zdravotnictví. Z toho plyne, že těch našich osm milionů je jenom část z celkového množství tohoto materiálu.

Jak probíhá distribuce materiálu z vašich skladů?

Záleží na tom, o jaký materiál se jedná. Pokud jde o nějaké přistroje nebo lůžka, tak tam logistiku zajišťujeme sami, protože se jedná o drahé věci. Ale třeba ochranné pomůcky, jako jsou roušky nebo respirátory, ty většinou rozvážejí hasiči, případně si pro ně příjemce přijede sám.

Kde jsou v tuto chvíli lůžka z polní nemocnice v Letňanech?

My jsme nakoupili celkem dva tisíce lůžek, z nichž přes tisíc kusů je rozmístěno po nemocnicích po celé ČR. Ostatní byla odvezena do našeho skladu. Těch pět set lůžek z nemocnice v Letňanech bylo vydezinfikováno a uloženo do skladu.

Pomáhá vám v něčem rámec nouzového stavu, nebo byste byli schopni pomáhat i bez něj?

Tady je důležité zmínit, že my bychom museli fungovat i bez nouzového stavu, protože pacientovi v těžkém stavu, který leží v nemocnici, je úplně jedno, jestli vláda vyhlásila nouzový stav, nebo ne. Ten prostě potřebuje pomoc.

Nicméně nouzový stav nám usnadňuje práci. My v nouzovém stavu poskytujeme pomoc z našich zásob bezplatně. Bez nouzového stavu by naše pomoc byla bezplatná pouze na základě rozhodnutí vlády. Kromě toho tento režim aktivuje tzv. krizovou komunikaci na krajích, takže vše pak probíhá velmi rychle a efektivně. Co se týče nákupů, tak v nouzovém stavu jednoznačně nakupujeme rychleji a zjednodušeně, tzv. ve zrychleném režimu. Naším cílem je dobrá cena za kvalitní výrobek podle specifikace ministerstva zdravotnictví, a to vše v čase, který potřebujeme.

Na jaře loňského roku byl problém vůbec nějaké sehnat. Jaká je situace dnes?

Je to případ od případu, ale co se týče roušek nebo respirátorů, tak i v České republice je těch výrobců výrazně více než loni na jaře. Asi se dá říct, že trh je saturován - a je to hlavně o správném výběru. Samozřejmě nelze vyloučit, že se situace nemůže změnit. Trh je v téhle oblasti velmi turbulentní.

Jak je to s kvalitou čínských roušek a respirátorů?

U některých čínských výrobků byla opakovaně zpochybněna jejich certifikace. Ne vždy se těm výrobkům a certifikátům dá věřit. Ale my postupujeme tak, že kromě kontroly certifikátu od výrobce si necháváme zaslat zkušební vzorek, který necháme otestovat u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. Pokud ten potvrdí, že je výrobek v pořádku, tak ho nakoupíme. Už se nám stalo, že jsme vítěze tendru na základě našeho testu vyřadili.

Kromě ochranných pomůcek a lůžek máte ve svých skladech i plicní ventilátory. V posledních dnech klesá počet volných JIP/ARO lůžek v nemocnicích, jak jste na tom s přístroji?

Co se týče ventilátorů, loni jsme nakoupili 200 ventilátorů a 1800 přístrojů na oxygenní terapii. V tuto chvíli máme ve skladech desítky kusů, možná stovku těch přístrojů pro oxygenní terapii, dále pak několik ventilátorů. Všechno ostatní je v nemocnicích a slouží v nich. Poptávka po těchto přístrojích byla větší, než jsme očekávali. Pro zajímavost - za uplynulý rok v nemocnicích stoupla pětkrát spotřeba kyslíku.

Máte někde vyčísleno, kolik jste za rok koronavirové pandemie utratili?

To jde jen obtížně vyčíslit, protože ne všechno jsme platili my jako SSHR, hodně věcí bylo uhrazeno z rozpočtu ministerstva vnitra. Ale řeknu vám jinou věc, náš rozpočet na začátku roku 2020 byl 2,5 miliardy korun. V průběhu roku byl navýšen na 7,5 miliard korun. Pro letošní rok máme stanoven rozpočet 2,7 miliardy.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 1. března 2021 13:02 )

máme spoustu materiálu, který nelze použít, třeba expres dopravené stříkačky, které se nehodí na aplikaci vakcíny atd. Letecká přeprava byla dražší než ten materiál....a leží ve skladě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa