Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladých lidí v těžkém stavu přibývá. V pražských nemocnicích leží i dvacátníci, co za to může?

Autor: ČTK - 
26. února 2021
16:12

Šíření takzvané britské mutace koronaviru přineslo větší počet mladších pacientů v těžkém stavu v nemocnicích. Může to ale být i obecně větším počtem nakažených. V nemocnicích v metropoli leží v těžkém stavu dvacátníci a třicátníci, průměrný věk se pohybuje kolem 60 let.

V největší pražské nemocnici v Motole podle přednosty tamní Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Tomáše Vymazala leželo ve čtvrtek 26 pacientů s covidem-19, vyžadujících plicní ventilaci, s věkovým průměrem asi 65 let. Od začátku roku je podle něj změna ve věkovém složení těžkých případů patrná. „Věk nemocných se snížil,“ uvedl.

Více pacientů mladšího věku má i Thomayerova nemocnice. „Můžeme potvrdit, že proti jarní či podzimní koronavirové vlně čím dál více hospitalizujeme covid pozitivní pacienty v mladším věku s těžším průběhem koronavirové infekce,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek. Průměrný věk u pacientů s covidem-19 je podle něj nyní 57,6 roku, nejmladšímu pacientovi je 34 let a nejstaršímu 81 let. Celkem je v krčské nemocnici 12 covid pozitivních pacientů připojených k plicní ventilaci.

V Ústřední vojenské nemocnici je podle mluvčí Jitky Zinke nyní na ventilátory napojeno 14 covid pozitivních pacientů. Nejmladší byl narozen v roce 1998. „Statistiku, týkající se věku pacientů, nevedeme, nelze tak podloženě potvrdit, že došlo ke snížení věku pacientů s onemocněním covid-19, ale zdá se, že tomu tak je,“ uvedla Zinke.

Jaká je příčina?

Je otázkou, jestli je vyšší počet mladších pacientů ve vážném stavu dán vlastnostmi britské mutace, která již podle studií mezi nakaženými v metropoli převládá, nebo obecně vyšším počtem nakažených. Podle vedoucího lékaře KARIM Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martina Balíka je to spíš druhý případ.

„Je pravda, že delší replikace viru u nových mutací vede k větší nakažlivosti a covid-19 zasahuje více jedinců. Tím se projeví i u skupin populace, kde byl dříve vzácnější, jako jsou mladší jedinci. U nejtěžších forem v intenzivní péči mají ale i mladí pacienti rizikové faktory,“ uvedl Balík. Dodal, že ve VFN leželo ke čtvrtečnímu večeru na ventilaci 27 pacientů, nejmladšímu bylo 37 a nejstaršímu 81 let. „Dlouhodobě je věkový medián 60 let,“ dodal lékař.

Podle datové platformy pražského magistrátu Golemio je v metropoli 1239 intenzivních lůžek, z nichž je aktuálně volných 96. Standardních lůžek s kyslíkem je 6114, z toho volných 934. Situace s počtem hospitalizovaných je vážná v celé republice, podle vyjádření zástupců vlády je nutné zpomalit šíření viru, jinak se systém v horizontu týdnů zhroutí. Vláda proto připravuje nová krizová opatření včetně dalšího omezení pohybu lidí a uzavření všech škol a některých obchodů, které mají nyní výjimku.

Věra Jourová v pořadu Epicentrum Blesku promluvila o nedostatku vakcín:

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa