Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček o omezení cest mimo okresy: Další tvrdý návrh! Vycházky jen v katastru obce?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. února 2021
20:59
Autor: simao, vei, ČTK - 
26. února 2021
15:15

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy, podle premiéra Babiše (ANO) je nutné od 1. března na tři týdny maximálně omezit mobilitu lidí, kteří by měli jezdit jen do práce a domů a neopouštět svůj okres, pokud to jejich zaměstnání nevyžaduje. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek poslancům sdělil, jak by omezení mělo vypadat v praxi. Zmínil výjimky i další, tvrdý návrh, aby se lidé směli pohybovat jen v katastru své obce. Praha by v této souvislosti byla brána za jednu obec. Návrh, aby se lidé nesměli vzdalovat dál než kilometr od domova, neprošel a byl upraven.

Vláda se chystá na přísná omezení života v Česku, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nutné na tři týdny maximálně omezit mobilitu občanů. Jak to chce vláda udělat? Na čtvrteční tiskovce zaznělo, že mají být zakázány - až na výjimky - cesty mimo okres.

Další detaily přinesl v pátek ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Nejvíce kontroverze nebo nejvíce debaty vzbudilo to opatření, které se týká volného pohybu,“ připustil.

Poslancům Hamáček řekl, že jak ve společnosti, tak ani ve vládě není shoda, zda omezit průmysl. „Máme relativně omezený prostor působnosti. Z logiky věci to hlavní omezení musí mířit do mobility obyvatelstva,“ uvedl. 

Jak má fungovat omezení pohybu

Na ministerstvu vnitra hledali řešení, které bude „účinné a kontrolovatelné či vymahatelné“. „Přicházíme s omezením pohybu mimo okresy. Je to opatření nouzové, je to opatření extrémní, a je to opatření časově omezené,“ upřesnil Hamáček.

Po třech týdnech by se podle vicepremiéra měla stoupající křivka zlomit. „To by byla samozřejmě dobrá zpráva jak pro naše zdravotníky, tak de facto pro všechny,“ uvedl Hamáček ve Sněmovně.

„Já rozumím tomu, že to opatření je kontroverzní, že to opatření vzbudí velké diskuze, nicméně z našeho pohledu je to opatření naprosto nezbytné. Smyslem toho opatření není nikoho šikanovat, terorizovat. Smyslem toho opatření je primárně apelovat na naše občany, aby si uvědomili závažnost situace a tak, jak to říkám víceméně celou tu krizi, zůstali doma,“ doplnil Hamáček.  

Video  Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Já rozumím tomu, že už to nikoho nebaví, všichni by chtěli cestovat, navštěvovat své kamarády, děti chtějí na hřiště, kór když se zlepší počasí... prostě ještě chvíli to musíme vydržet. Proto jdeme s tím omezením na pohyb mimo okresy,“ doplnil Hamáček.

Varianta kilometr od domova padla

Hamáček potvrdil, že ve hře byla varianta omezit pohyb osob maximálně na kilometr od domova. 

„Ano, byla to jedna z pracovních verzí, předesílám, že Irsko má 5 kilometrů, jsou státy, které mají 500 metrů. Debatovali jsme o tom s kolegy z opozice, uvědomujeme si, že je to velmi razantní a velmi tvrdé, tudíž ten materiál dozná změny a ten finální návrh je, pokud lidé chtějí trávit část volného času mimo svoje bydliště, typicky se chtějí proběhnout, projet na kole, projít, tak aby se pohybovali v katastru té dané obce, ve které bydlí,“ řekl poslancům Hamáček.

Nový návrh: Omezení katastrem obce. A Praha jako jedna obec

„Nebude to omezeno kilometry, ale shodli jsme se na tom, že pokud aplikujeme hranice nebo katastr té obce, ve které bydlí, tak je to snesitelné. Rovnou předesílám, že v Praze bude nejjednodušší vzít Prahu jako jednu obec a nedělit ji na katastrální území,“ upřesnil Hamáček nový návrh.

Na sociálních sítích se brzy poté, co vláda oznámila záměr zamezit pohybu mezi okresy, objevily právě poznámky Pražanů ohledně toho, že je hlavní město rozděleno na řadu okresů a nebylo by proto možné se pohybovat plynule ani v samotném centru města.

Výjimky pro cesty mimo okres

Návrh zamezit cesty mezi okresy obsahuje několik výjimek. „Co se týká cest mimo obec, je tam jasně stanoveno, za jakým účelem - neomezujeme cesty do zaměstnání, plus je tam taxativně vymezeno několik dalších výjimek,“ potvrdil Hamáček ve Sněmovně.

Podle něj je v případě cesty do zaměstnání nutné prokázat se průkazkou či pracovní smlouvou. Mezi výjimky patří i cesta kvůli pečování o blízkou osobu, dále pak cesty na úřad či k lékaři.

„Ten občan před tím, než opustí své bydliště, tak na kus papíru napíše zjednodušenou formu čestného prohlášení, kdy byt opouští a kam jede, jakou výjimku využívá. V případě kontroly to předloží policii. Měla by odpadnout možnost vymýšlení výmluv na místě. Je to řešení papír-tužka, ale ve Francii to funguje dobře. Je to řešení méně invazivní do soukromí, než například ten řecký model, kdy lidé museli posílat esemesky a čekat na schválení,“ upřesnil vicepremiér. 

Hamáček spoléhá na občany, policie bude kontrolovat namátkově

Policie ani v případě posílení armádou nemůže stát na silnicích a všech železničních tratích, upozornil Hamáček. „Primární dodržování bude na našich občanech a já prostě odmítám akceptovat to, že naši občané jsou ti, kteří ze 100 procent nedodržují,“ podotkl Hamáček. 

Věří, že si občané uvědomí naléhavost situace, kontroly budou namátkové, někdy cílené ve větším počtu a na větších plochách.

„Věřím, že 90 procent či více, ideálně skoro 100 procent našich obyvatel vnímáte ten problém, vnímá tu naléhavost a vnímá ten obrovský tlak na JIP a na naše zdravotníky. V principu je to o tom, aby lidé zůstali doma, když jdou ven, aby si vzali respirátor,“ podotkl.

Co když bydlíte jinde, než máte uvedeno v občance?

Policisté dostanou k dispozici pokyny, jak postupovat. „Rozumím tomu, že celá řada našich obyvatel bydlí jinde, než má trvalé bydliště uvedeno v občance. Policisté budou samozřejmě přistupovat k té věci ohleduplně,“ ujistil Hamáček.

Jak se tedy v daný moment prokázat, že do daného okresu „náležíte“? „Stačí, když občan cestující mimo okres, kde sice bydlí, ale nemá tam trvalé bydliště, jiným způsobem prokáže fakt, že tam bydlí - z mého pohledu stačí účtenka za plyn od té nemovitosti, účtenka za elektřinu, bankovní výpis, který byl směřován na tu adresu v tom okrese či jiná listina. A určitě se naši občané setkají s pochopením, protože cílem není nikoho šikanovat,„ dodal Hamáček.

ČSSD: Obětujme březen

ČSSD přitom na tvrdá opatření apelovala i v pátek před Hamáčkovým vystoupením ve Sněmovně. V tiskové zprávě totiž zveřejnila plán nazvaný „Obětujme březen“, což podle ní znamená měsíc přísných opatření.

„Musíme výrazně zpřísnit opatření, jinak nám definitivně zkolabují nemocnice,“ uvedla strana. Její ministři chtějí prosazovat „odvážná a účinná rozhodnutí“. „Nemůžeme si už dovolit další polovičatý systém změn, ve kterém se část lidí bude ztrácet, zatímco další část bude hledat skulinky, jak opatření obejít,“ tvrdí ČSSD.

Sociální demokracie prosazuje přísný zákaz pohybu s naprostým minimem výjimek. Nebrání se právě ani uzavření průmyslu, pokud bude shoda na tom, že to pomůže výrazně omezit počet kontaktů mezi lidmi.

„Víme, že to bude drahé. Ale polovičatá opatření budou nakonec ještě dražší. A to zdaleka nejen finančně,“ míní strana. Zmiňuje také nutnost účinné a efektivní pomoci pro podnikatele, lidi v karanténě a na nemocenské, mluví i o zrychlení očkování.

Nová kampaň vnitra za 1,5 milionu: „Zůstaňte doma, zachraňte životy“

Kampaň rozjíždí však i samotné ministerstvo vnitra, které nechá o víkendu vylepit v Česku 10.000 plakátů vyzývajících k dodržování opatření.

Výrazně barevné plakáty ponesou slogany „Zůstaňte doma, zachraňte životy„ nebo „Noste respirátory, zachraňte životy“. Ministerstvo využilo se souhlasem britského velvyslanectví design tamní kampaně proti šíření epidemie nového koronaviru. „Jsem rád, že se Češi inspirují britskou kampaní a můžeme jim tak pomoci,“ uvedl v této souvislosti britský velvyslanec v Česku Nick Archer.

Ministerstvo vnitra chce prostřednictvím plakátů v obcích a městech upozornit na to, že k záchraně životů a pomoci zdravotníkům stačí často i drobnost. „Nikdy není pozdě lidem znovu říci, jak jednoduše se i oni mohou stát hrdiny a zachránit životy. Stačí zůstat doma a venku důsledně nosit respirátor,“ vysvětlil smysl kampaně Hamáček. Ministerstvo za vytištění a nalepení plakátu zaplatí firmě Rengl zaplatí 1,5 milionu korun včetně DPH.

Video  Hamáček pro Blesk: Prymula na fotbale? Strašlivý dopad! A dovolenou z nás neměl nikdo  - Jakub Tomek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

tommmy ( 26. února 2021 22:30 )

Vypadá to že pan Hamáček se definitivně zbláznil

disk ( 26. února 2021 21:58 )

Noty_kraso ( 26. února 2021 21:13 )

Začalo se očkovat ve Velké Británii a po 14 dnech se objevila britská mutace viru. Začalo se očkovat v Brazílii, za měsíc se objevila brazilská mutace. Začalo se očkovat v JAR a už po 11 dnech se objevila jihoafrická mutace. A začalo so očkovat v ČR i na Slovensku, a obě země už hlásí své vlastní mutace.

Noty_kraso ( 26. února 2021 21:08 )

Super, ale ze dnes bylo u Lidlu natriskane parkoviste, vevnitr asi 200 lidi, ulickama se nedalo projit, neotrene rukojeti na vozikach, to nikoho "N_E_S_E_R_E"???

hafblaf ( 26. února 2021 21:06 )

A nepřestanete-li zlobit nastolíme i fyzické tresty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa