Obrovský strach prožívala rodina i známí rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy v uplnulých týdnech. Onemocněl totiž covidem, komplikace ho dohnaly až do VFN, kde si několik týdnů poležel. Jeho stav byl vážný, musel být připojen na přístroj ECMO - mimotělní oběh, při němž je zajištěno okysličení krve. Zimova žena s malým synkem dokonce na Facebooku prosila přátele o modlitby za svého muže. „Přidejte se prosím k nám s modlitbami za uzdravení našeho nemocného Tomáše,“ napsala 21. ledna, týden poté, co byl rektor hospitalizován.

Minulý týden přišly dobré zprávy, rektor byl propuštěn do domácího ošetřování, kde se z nemoci pomalu zotavuje. „Léčil jsem se s koronavirem a následně také s plicní embolií. Prodělal jsem náročnou operaci a ta bude vyžadovat delší rehabilitaci. Nyní se už ale cítím mnohem lépe,“ řekl serveru s tím, že nyní dochází na pravidelné pooperační kontroly. Nejvíce mu pomohlo, když byl propuštěn domů a mohl zase trávit čas s rodinou. „To vždy pomůže nejen psychicky, ale dodá i potřebnou fyzickou sílu,“ popsal rektor. 

Zima v předešlých měsících prosazoval názor, že by si neriziková většina lidí měla na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu, za což ho někteří odborníci kritizovali. Uváděl také, že koronavirus je podle něj „mediální pandemie“. Odmítá ale, že by kdy nemoc zlehčoval.

„Já jsem toto onemocnění za chřipečku nikdy nepovažoval a nepodceňoval. Různí lidé mi podsouvají, že jsem popírač roušek a covidu, ale tak to není. Říkal jsem, že z něj nesmíme mít strach, ale musíme mít respekt. Vždy jsem zmiňoval nutnost tří „R“, podporoval jsem a podporuji očkování a nutnost očkovat zdravotníky, hasiče, policii a učitele atd., ale vždy jsem též zmiňoval – od počátku epidemie –, že virus nezmizí, že to je naivní představa. A v tom jsem měl, bohužel, smutnou pravdu. Nikdy nevymýtíme ani bezpříznakové pacienty, kteří mohou šířit nemoc dál,“ uvedl.

Řekl také, že dramaticky roste počet lidí s psychickými potíži, řada studentů univerzity se podle něj potýká s těžkostmi a využívá univerzitních poraden. „Prakticky všichni už téměř rok žijeme v nejistotě a v obavách,“ dodal.

Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní.

Video
Video se připravuje ...

Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií