„22. 2.2021, den, kdy jsem se podruhé narodil,“ začíná své vyprávění Jan. Bylo kolem osmé, když ho pravidelná večerní procházka Divokou Šárkou zavedla k nádrži Džbán, a Honza se rozhodl, že si doprostřed vodní plochy dojde pro bójku. „Chtěl jsem to stihnout dřív, než led roztaje,“ vysvětluje s tím, že plánoval bójku posunout blíž ke břehu, natáhnout k ní ve vodě lano a zkusit freediving pod ledem - po večerech se ke Džbánu totiž chodí otužovat. Nádrž se v tu chvíli zdála být pokrytá souvislou vrstvou ledu a Honzovi nedošlo, jak velké nebezpečí na něj číhá.

„Po 200 metrech chůze jsem se propadl celý do vody,“ popisuje Blesku zlomový okamžik. Zapřel se rukama a napnul všechny svaly, aby se vyhoupnul zpět na led, ten se ale bořil dál a dál. K nejbližšímu břehu přitom zbývalo dlouhých 40 metrů, a i přesto, že Honza díky letitému otužování leccos zvládne, mu s každým dalším marným pokusem rychle ubývalo sil. Křičel o pomoc, nikdo ho ale neslyšel. „Teplota vody byla asi dva stupně, byl večer, byla tma a já byl sám. Ano, tak, jak se to nemá,“ uvědomuje si Jan.

Po 20 minutách se ale na Honzu konečně usmálo štěstí – jeho zoufalé volání zaslechl běžec, který právě probíhal po protějším břehu. Neměl u sebe telefon, ale nehodlal nechat Honzu napospas ledové pasti a rychle doběhl na nedalekou benzínku. Jak Blesku popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová, tam celou situaci vysvětlil dalšímu muži, společně zavolali záchranáře a policisty a vyrazili autem zpět ke Džbánu.

Půl hodiny v ledové vodě

To, že Honzovo volání někdo vyslyšel, muže bojujícího o život v ledové vodě pořádně nakoplo. „Dodalo mi to sílu a snažil jsem se dál prolámat ke břehu. Tam už se mi podařilo vylézt na led,“ uvádí. Na břeh se nakonec dostal sám těsně před příjezdem záchranářů a policistů v místě, kde byl areál oplocený. Muži, kteří mu přijeli na pomoc z benzínky, promrzlému a promáčenému Honzovi hodili přes plot mikinu, uvedla Kropáčová.

„Policie mi pomohla přes plot s ostnáčem a záchranka odvezla do nemocnice,“ říká Honza s tím, že jeho tělesná teplota byla po půlhodině strávené ve vodě jen 34 stupňů! „Na místo vyjeli záchranáři specialisté pro urgentní medicínu a inspektor, 31letý muž byl po ošetření odvezen do Ústřední vojenské nemocnice s podchlazením,“ řekla Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

V nemocnici strávil Honza dva dny, pak ho propustili domů. „Už jsem doma v pořádku, jen se škrábanci od ledu,“ uvádí muž, který se rozhodl svůj příběh sdílet na Facebooku jako odstrašující případ a přidal i fotografie škrábanci posetého těla a prolomeného ledu. „Děkuji za péči personálu Ústřední vojenské nemocnice a paní doktorce Marii Paldusové,“ dodává pro Blesk s vděkem.

Sluníčko a teploty nad bodem mrazu

Podle meteoroložky Dagmar Honsové nebylo v ten den vůbec bezpečné na led vstupovat. „Posledním bezpečným dnem, kdy bylo možné stoupat na led, byl totiž 15. únor - to ještě v Praze panovaly celodenní mrazy,“ řekla Blesku s tím, že pokud se teploty dostanou na bod mrazu, na led už by se člověk neměl vydávat.

„Od 16. února panovaly teploty vysoko nad bodem mrazu a led na vodních plochách tál doslova před očima, a to kvůli kombinaci teplot nad bodem mrazu a slunečních paprsků, které už mají ve druhé polovině února sílu,“ upřesnila s tím, že od té doby mrzlo v Praze už jen v noci. 22. února, kdy Honza svedl svůj boj o život, byla nejvyšší denní teplota v hlavním městě 8 stupňů a v době, kdy na led vstoupil, teploměr ukazoval 6,5 stupně nad nulou.

Podle Honsové člověk také musí zohlednit tloušťku bezpečného ledu. Ta je pro pěší minimálně 10 cm, pro bruslaře ideálně 15 cm a více. „Na šířku ledu 10 cm je potřeba 20 tzv. degreedays, jedná se o součet záporných průměrných denních teplot,“ vysvětlila. To znamená, že led zmrzne na tloušťku 10 cm v momentě, kdy je například čtyři dny po sobě průměrná denní teplota -5 stupňů - součet průměrných teplot pak dělá -20.

Hledá se zachránce

Zatím neznámému zachránci, který doběhl pro pomoc a zalarmoval policisty a záchranáře, by Jan za jeho čin rád poděkoval. Pokud jste to byl právě vy, ozvěte se na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
10 fotografií