Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Imunolog Hořejší: Hrozí kolaps a politici se hádají o hloupostech. Čím hrozí mutace z JAR?

Autor: sova - 
25. února 2021
16:16

Další opatření jsou nutná, je přesvědčený imunolog Václav Hořejší. Nerozumí tomu, proč se nyní namísto ochrany obyvatel budou dle jeho slov politici „dohadovat o blbostech“. „Připadám si jako v blázinci,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu a ČRo Plus profesor a bývalý šéf Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Zároveň zodpověděl důležité otázky týkající se tématu tzv. britské a jihoafrické mutace koronaviru, kolem kterého stále panují nejasnosti, a to zdaleka nejen v mediálním prostoru.

První případ jihoafrické mutace v Česku už oficiálně potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. Zatím se s jistotou objevila u jednoho vzorku, zkoumají se ale další podezřelé záchyty ze školky v Brně-Líšni. Jak se z hlediska nebezpečnosti a nakažlivosti liší mutace viru způsobujícího nemoc covid-19, která do Evropy přicestovala nejpravděpodobněji z jihu nejstaršího kontinentu?

„Nejsem si vědom toho, že by tato mutace byla o tolik nakažlivější, než byla ta předcházející, převládající varianta. To znamená, že by byla nějak srovnatelná s britskou mutací,“ zodpověděl tuto otázku Hořejší v Českém rozhlase.

Hořejší: Hrozí, že nakazit se může i očkovaný

Problém je podle imunologa v tom, že jihoafrická a tzv. brazilská mutace jsou do značné míry odolné proti látkám, které si vytvořili lidé s prodělaným covidem. Jak to chápat?

„V nejhorším případě by to znamenalo, že lidé, kteří už onemocnění prodělali nebo byli očkováni, tak by mohli být znovu nakaženi jihoafrickou nebo brazilskou variantou,“ vysvětlil vědec.

Video  Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24. 2. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Nebezpečí kolapsu

České zdravotnictví je jen pár kroků od totálního zhroucení, varuje přitom Hořejší.

„Vidíme trend té křivky, pořád to stoupá a stoupá. To nemusí příliš vzrůst. Když se to zhorší ještě o 10 procent, budeme v úplném kolapsu, kdy nebudou moct v nemocnicích přijímat nové pacienty, kteří budou umírat bez pomoci doma,“ zopakoval vidinu, která se v případě pokračujícího nepříznivého vývoje může proměnit v realitu.

Nikdo za nic nemůže?!

„Každý to vidí a přitom se tady politici dohadují o úplných hloupostech. Ještě se náměstek ministra zdravotnictví vyjádří, že za celou věc nikdo nemůže... Já už nenacházím slov,“ odsoudil Hořejší výrok náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého z úterní tiskové konference.

Černý si z řad veřejnosti vysloužil kritiku i kvůli arogantnímu stylu, kterým odpovídal na otázky médií. „Očkovací agenda není tématem tiskové konference,“ odpověděl nejprve na dotaz redaktora týkající se průběhu vakcinace v Česku. Poté náměstek nechal stejného zástupce médií položit celou otázku na téma rozvolnění v domovech, kde už je proočkováno, aby úsečně zopakoval: „Téma není agendou dnešní tiskové konference.“

Covid_19 ( 25. února 2021 22:03 )

asi ho někdo platí, protože je takové přísloví: "podle sebe soudíme tebe"

Covid_19 ( 25. února 2021 22:02 )

nikdo mne neplatí, já si na sebe na rozdíl od vládních nemehel umím vydělat ve své firmě. Oni místo práce, za kterou je platíme, tady dělají jen zmetky a chaos. Jako podnikatelé by neobstáli, Agrofert přežívá jen díky dotacím a půjčkám

Covid_19 ( 25. února 2021 21:21 )

mám se ve své firmě lépe než dělat někomu poradce

marmat ( 25. února 2021 20:55 )

http­s://tn­.nova­.cz/cl­anek­/pres-sto-tisic-davek-vakcin-lezi-ve-skladech-premier-je-ale-spokojen.html
Desítky tisíc dávek vakcín leží ve skladech. Babiš je ale spokojený!!!
****­******­******­******­******­*****
Kdyby Media podpořila jen 100% OBJEKTIVITOU vládu,
byla by nálada ve společnosti
absolutně jiná !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!§§§
KDO HRADÍ TENTO ROZVRAT !!!???

marmat ( 25. února 2021 20:47 )

Covid19: Zkuste konkurz na poradce....Tady jste velmi vodvařenej...
doko­lečka­....do­kola­...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa