Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušení nouzového stavu? Městský soud správní žalobu odmítl, nemá právo o věci rozhodovat

Autor: ČTK - 
25. února 2021
13:29

Pražský městský soud odmítl správní žalobu, která požadovala zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. Na rozhodnutí dnes upozornila Česká televize, ČTK informaci potvrdil asistent předsedkyně soudu Adam Wenig. Soud dospěl k závěru, že nemá pravomoc o věci rozhodovat, protože vyhlášení nouzového stavu není takzvaným opatřením obecné povahy. Proti usnesení lze podat kasační stížnost.

Soudní senát Ivanky Havlíkové se žalobou věcně vůbec nezabýval. Odmítl to s odkazem na judikaturu Ústavního i Nejvyššího správního soudu.

Vládní rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu nepředstavuje jednu z forem realizace veřejné správy přijatou správním orgánem. Vláda nouzový stav vyhlašuje na základě ústavního zákona, a činí tak v rámci své exekutivní funkce, která nemá charakter správní, nýbrž ústavní,“ citovala Havlíková Ústavní soud ve svém usnesení z 22. února, které má ČTK k dispozici.

Nejvyšší správní soud přitom už v roce 2015 vyslovil, že pokud napadený akt není tzv. opatřením obecné povahy, správní soudy nemají v dané věci pravomoc a musí žalobu odmítnout.

Vládu a ministerstvo zdravotnictví zažaloval kvůli novému nouzovému stavu Michael Svatoš. V žalobě uvedl, že účelem a smyslem ústavního zákona o bezpečnosti ČR je zamezit svémoci ze strany vlády. „Jedná se o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády,“ napsal muž.

Vláda kvůli epidemii nemoci covid-19 vyhlásila nouzový stav 14. února, a to poté, co k dalšímu prodloužení předchozího nouzového stavu nedostala souhlas Sněmovny. Svůj krok opřela o žádost hejtmanů. Pražský městský soud však v tomto týdnu při rozhodování o jiné správní žalobě konstatoval, že aktuální nouzový stav byl vyhlášen protiústavně.

Vyhlášení nového nouzového stavu:

Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven  - Stream
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa