Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvě ženy zabloudily v Beskydech: Pomohla jim aplikace v mobilu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Horská záchranná služba)
Autor: VaB - 
25. února 2021
13:09

Dvě mladé ženy vyrazily v úterý večer na výlet na vrchol Smrk v Beskydech. Při cestě zpět ale zabloudily a nemohly najít cestu zpět. Měly navíc nevyhovující vybavení, nakonec je zachránila aplikace Záchranka a horští záchranáři. Pomohla jim i nová funkce odeslání fotografie z místa.

O tom, že i obyčejná aplikace v telefonu může zachránit lidský život, jsme psali několikrát. Nyní je tu další případ. Dvě ženy ve věku kolem dvaceti let se v úterý večer vydaly na vrchol Smrk v Beskydech. Když sestupovaly zpět, dostaly se na neoznačenou cestu a zabloudily. 

Hluboký sníh a nedostatečné vybavení v podobě nevyhovujících bot nebo absence baterky, zahnaly dvě turistky do pasti. Pochopily, že bez pomoci jiných se odtamtud už nedostanou. Pomohla jim aplikace Záchranka, tou si k sobě přivolaly Horskou službu.

„Bohužel zřejmě z důvodu nedostatečného signálu a složitého terénu se je pomocí GPS nepodařilo zaměřit. A tak přišla řada na další „záchranné lano“, tentokrát v podobě využití nové technologie – přenosu fotografie z místa, kde se mladé ženy nacházely,“ uvádí mluvčí Záchranky Klára Křízková. 

Odeslání fotografie přímo z místa je přitom novou funkcí. A už se osvědčila. Je také možné odesílat živě video na operační středisko záchranné služby přímo z místa události. Operační linky 155 tak přímo vidí, co se na místě děje, a může tak flexibilně reagovat a případně ihned vyslat více jednotek.

Horští záchranáři díky své skvělé znalosti okolního terénu zjistili, kde se dvě ženy nachází. „Za pomocí čtyřkolky záchranáři svezli ženy ke stanici a po zajištění tepelného komfortu turistky odjely domů,“ dodává Křížková.

Aplikaci v současné době v celé republice využívá 1,5 milionu uživatelů, denně skrze Záchranku volá o pomoc asi 60 lidí. Od roku 2016 to bylo už více než 64 tisíc volání. Aplikace Záchranka má nespornou výhodu v tom, že odešle polohu volajícího. Mnoho ve stresu zapomenou, kde se nachází. Nebo jsou v místě, kde to neznají. V těchto případech navíc často hraje roli každá vteřina. 

Video  U Nesovic se po čelní střetu zranilo šest cestujících.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání