Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dvě roušky přes sebe respirátor nenahradí,“ varuje virolog Černý. Experti radí, co a jak nosit

Autor: Nikola Forejtová - 
25. února 2021
05:00

Ode dneška platí po celé České republice povinnost nosit ve vnitřních prostorách a na frekventovaných místech respirátor, nanoroušku nebo dvě roušky. Ačkoliv se řada expertů shoduje, že může respirátor přinést vyšší ochranu před virem, u dvou roušek jsou poněkud skeptičtí. 

Rouška je už téměř rok součástí naší výbavy - na řadě míst pak povinné. Poprvé zavedla vláda jejich povinné nošení loni 18. března a ode dneška už budeme muset mít na frekventovaných místech rovnou dvě chirurgické roušky naráz. Ty podomácku vyrobené - a to ani z doby, kdy šilo celé Česko a projevovala se i roušková solidarita - již nestačí.

V ideálním případě doporučuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chránit se účinějším respirátorem FFP2 - bez výdechového ventilu. 

Pozor na údržbu respirátorů

K povinnosti nosit respirátor přistoupila vláda z důvodu zvýšeného výskytu britské mutace na našem území, ale i kvůli stále se zhoršující epidemiologické situaci. „Respirátory, na rozdíl od roušek, poskytují výrazně vyšší ochranu i svému nositeli, pokud jsou tedy nošeny a udržovány správně,“ komentuje novou povinnost pro Blesk Zprávy virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.

A upozorňuje tak i na to, že i samotné respirátory je nutné udržovat. A nosit je správně. Černý připomíná, že musíme

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa