Není nic lepšího než pobyt na čerstvém vzduchu, přesto podle organizace WHO trávíme až 90 % času uvnitř budov, zvlášť v zimě. Momentálně jde hlavně o domácí prostředí, a tak, abyste se doma cítili dobře, dbejte na kvalitu vzduchu. Je-li znečištěný či suchý, může vás trápit ucpaný nos, dráždivý kašel, častější infekce dýchacích cest, svědění očí či dokonce kožní problémy. Na jaře a v létě se přidávají pyly, v chladných měsících je zase problém s nedostatečným větráním a nízkou vlhkostí. Jednoduchým testem kvality vzduchu je množství prachu, který se doma hromadí – čím víc je ho na nábytku, tím víc ho bude i ve vzduchu.

Pro alergiky

Čističky vzduchu uleví hlavně alergikům. Zatímco v běžné domácnosti stačí, když čistička přefiltruje vzduch dvakrát za hodinu, v bytě alergiků by to mělo být třikrát či čtyřikrát – uváděný vzduchový výkon tedy vydělte třemi či čtyřmi. Vybírejte čističku s lehce naddimenzovaným výkonem, ať přístroj nezatěžujete na maximum. Nezbytný je HEPA filtr, který ze vzduchu odstraní roztoče, pyly, plísně, srst zvířat a další alergeny o velikosti 0,3 mikronu. HEPA filtr je nutné pravidelně měnit, ale většina přístrojů vás na nutnost výměny upozorní. Vhod přijde i prachový předfiltr, který zachycuje větší částice a chrání HEPA filtr před rychlým zanesením. Oceníte ho zejména v prašných lokalitách.

Proti zápachu

Čističky s uhlíkovým filtrem dokážou účinně zbavovat vzduch zápachu – to se hodí, když se u vás kouří, chováte kočky či hlodavce nebo bydlíte v garsonce, kde nelze oddělit kuchyň od ložnice. Uhlíkové filtry ze vzduchu odstraňují i formaldehyd a jiné škodlivé látky.

Co dokážou ionty?

Součástí některých přístrojů je ionizátor, který vzduch obohacuje zápornými ionty kyslíku. Ty na sebe lapají nečistoty a shlukují prachové částice. Ionizovaný vzduch je příjemný i pocitově, protože voní svěže jako u moře nebo na horách. Ionizátor bývá doplňkem čističek s HEPA filtrem, u kterých ho lze zapínat a vypínat podle potřeby. Zásadní roli však hraje u elektrostatických čističek, které ze vzduchu odstraňují drobné částečky podobně jako HEPA filtr, ale prostřednictvím plazmové technologie, která rozkládá viry, bakterie a další patogeny. Tato technologie nevyžaduje výměnu filtrů, stačí pravidelné čištění. Jejich další výhodou je tichý provoz, který oceníte v ložnicích či dětských pokojích.

Rada odborníka

George Oram, vedoucí designu značky Dyson
Autor: archiv firem

George Oram ze společnosti Dyson radí, kam nejlépe čističku v bytě umístit: „Nízké čističky by neměly být umístěny na zemi, ale zhruba ve výšce pasu, aby proud čistého vzduchu směřoval do prostoru. Proto v případě, kdy chceme mít čistý vzduch v celé místnosti, je vhodnější pořídit vyšší čističku. Proud čistého vzduchu se ale dá nasměrovat také na konkrétní místo (například u osobní čističky Dyson Pure Cool Me) a položit ji přímo na pracovní stůl či noční stolek, případně nastavit oscilaci, tedy otáčení ze strany na stranu. Čističku pouštíme v době, kdy v místnosti trávíme čas. Aby byla efektivní, měla by běžet alespoň hodinu.“

Fotogalerie
9 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana magazínu Blesk Bydlení na měsíc březen 2021
Autor: archiv Blesk Bydlení