Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dnes je den spánku: Proč 6 hodin nestačí a co se stane, když spíte málo?

19. března 2021 | 06:00

Spánek má pozitivní účinky pro naši mysl, naše tělo i pleť. Díky spánku jsme produktivní, veselejší a nepřibíráme tak lehce na váze. Přesto ale spíme málo. To se nám může lehce vymstít, protože tělo si kvůli svým paměťovým buňkám vše zapamatuje. Připomeňme si to právě dnes – na Světový den spánku.

Kolik naspíte denně hodin? V průměru by měl dospělý člověk spát 7 až 8 hodin, což je zhruba jedna třetina života. Ruku na srdce, zda si spánek opravdu hlídáme a zároveň dodržujeme jeho pravidelnost... Jsme totiž na omylu, pokud si myslíme, že 4 nebo 6 hodin spánku našemu organismu stačí. „Pokud tvrdíte, že 4 hodiny spánku denně stačí, tak vězte, že z dlouhodobého hlediska určitě ne. Deprivace se projeví například za 10 až 15 let, ale projeví se,“ říká expert na světlo Hynek Medřický ve videu ze série Tajemství spánku na Mall.tv.

Co způsobuje nedostatek spánku?

Co se tedy děje s naším tělem, když mu nedopřejeme dostatek kvalitního spánku? Podle Karla Šonky, vedoucího lékaře Centra pro poruchy spánku a bdění, jsou lidé, kteří málo spí, obéznější a náchylnější ke kardiovaskulárním nemocem, cukrovce nebo předčasnému nástupu demence. "Všechny důkazy svědčí pro to, že když se spí kratší dobu, snižuje se výkonnost mozku ve všech možných doménách a člověk si to ani nemusí uvědomovat," říká profesor Šonka. To se nám může vymstít třeba za volantem. Nedostatek spánku totiž zpomaluje schopnost reakce a snižuje přesnost.

Méně spánku, méně peněz

Člověk, který spí méně než 6 hodin, je neproduktivní, daleko více chybuje, nedokáže se soustředit. "Má horší vztahy, vydělává méně peněz a zároveň je daleko více nespokojený. Je náchylnější k nemocem a daleko rychleji stárne," říká terapeut a autor knihy Digi detox Matěj Krejčí.

Proč se člověk nemůže dospat o víkendu? Jak se mění potřeba spánku s věkem? Na jak dlouho nás ovlivní jeden večírek? A jsou lidé, kteří dobře spí, krásnější? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu v úvodu článku.

 

 

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...