Do novostavby projektu Vily Švédského kříže nedaleko Brna jsme přijeli obdivovat nejen jednoduchou a funkční architekturu, ale také krásu dřevěných podlah, které tu designéři společnosti KPP pasovali i do velmi neobvyklé role.

Devatenáct domů, které v dispozici 5+kk navrhli architekti brněnského Archstudia, se vyznačuje rovnými střízlivými liniemi a světlou barevností. Zajímavým prvkem na každém z nich je osázená zelená střecha.

Ta má nejen estetickou funkci, ale přispívá navíc k lepší tepelné pohodě celého domu. Funguje totiž jako přírodní izolace a také je schopná částečně zadržovat dešťové srážky. Zároveň je tato střešní „zahrádka“ bezúdržbová.

Ale pojďme se už podívat za vchodové dveře jedné z vil. Ve vstupní hale je položena šedá dlažba, stejně jako v koupelnách. Jinak v celém domě včetně schodišť architekt zvolil jako podlahovou krytinu dřevěné lamely z tmavého, ručně škrábaného a kartáčovaného ořechu Groove švédského výrobce Kährs. Tyto kvalitní dřevěné podlahy k nám dováží společnost KPP.

Z haly se vstupuje do hlavního obytného prostoru, který v sobě spojuje obývací pokoj, kuchyňský a jídelní kout. Je odtud možné vyjít posuvnými francouzskými okny ven na terasu. Dále je v přízemí pokoj pro hosty, koupelna a vstup do dvojgaráže.

Otevřené schodiště s elegantním skleněným zábradlím nás vede do patra, kde se nachází další koupelna, dvojice dětských pokojů a hlavní ložnice, která je propojena s vlastní koupelnou a navazuje na šatnu. Poslední dveře v patře pak vedou do nezbytné technické místnosti.

Také z ložnice se dá vyjít na prostornou terasu, která vznikla díky tomu, že vrchní podlaží domu půdorysně ustupuje. Z ní se budou moct majitelé kochat krásnými výhledy přes okolní zeleň až na jihozápadní část Brna. Tyto výhledy nemůže nic narušit ani v budoucnu, neboť od hranice zastavěného pozemku začíná stavební uzávěra.

„Chtěli jsme ukázat, že v moderní architektuře se nepokládají podlahy pouze na zem, ale obkládají se jimi například stěny a stropy, tvoří se z nich různé doplňky, jako jsou stoly a skříňky, kdy všechny tyto doplňky vždy dokonale ladí s podlahou,“ říká Mgr. Philipp Kratochvíl ze společnosti KPP. A vzorový dům je toho důkazem.

Dřevěná podlaha nejenže stoupá z přízemí po schodech do prvního patra, ale v obývacím pokoji se vytáhne až na televizní stěnu. Dokonce na ní můžete poobědvat, protože z ní truhlář vyrobil také jídelní stůl. S tmavou barvou ořechu pak krásně kontrastují bílé stěny i kuchyňská linka, nábytek a skříňky navržené designéry studia Hanák Centrum v bílé barvě s lehkým nádechem vanilky. Jak je vidět i na této realizaci, designéři a architekti dokážou přicházet se stále novými neotřelými nápady.

Fotogalerie
7 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center