Třiapadesátiletý bezdomovec Robert uhořel v červenci roku 2019 ve svém přístřešku. Příčinou úmrtí byla kombinace otravy oxidem uhelnatým a otravy alkoholem. Podle verdiktu předtím muže napadl opilý Jiří M., a to po sporu o víno. Zaútočil na něj údery pěstí do obličeje i kopy a také mu skočil snožmo na hlavu. Poté odešel, za několik desítek minut se ale vrátil a zapalovačem na místě založil požár, který se rychle rozšířil.

Nic si nepamatuje

Jiří M. připustil, že na místě činu byl, protože přišel na Trojmezí popíjet se svým známým z ubytovny. Přiznal, že bezdomovce několikrát kopnul. Tvrdil ale, že dál si nic nepamatuje a že o tom, že muž uhořel, se dověděl od svého známého až druhý den odpoledne.

Za vraždu spáchanou ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky Málkovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupkyně pro něj žádala trest v polovině této sazby. Podle soudů však šlo o vraždu prostou a bez předchozího uvážení, za kterou trestní zákoník stanoví sazbu deset až 18 let.

Rozsudek se týká také dalšího ublížení na zdraví a výtržnictví. Zhruba týden před požárem přístřešku totiž dotyčný zlomil nos pracovníkovi ostrahy v samoobsluze. Za výtržnictví už byl trestán i v minulosti, také za majetkové a násilné činy. V rejstříku trestů měl doposud celkem 11 záznamů.

Proti obžalovanému také stojí jeho minulost i v jiném ohledu. Blesku dříve řekl policejní mluvčí Jan Daněk, že „podezřelý sympatizuje s neonacisty a útočil, protože poškozený byl bezdomovec“.

Fotogalerie
6 fotografií