Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opakující se noční můry mají skrytý význam. Chcete pochopit ty své?

5. března 2021 | 06:00

Jak vědomě pracovat se sny, které se vám zdají? Není kolikrát lehké opět usnout po noční můře či nepříjemném zážitku ve snu. Že se vám sny neustále vracejí a opakují se? Na toto téma mluví terapeut a autor knihy Digidetox Matěj Krejčí v pořadu Tajemství spánku na Mall.tv.

Terapeut s vámi váš sen dopodrobna rozebere

V terapii se nejdříve představí sen jako celek tak, jak si ho snící pamatuje. Poté přicházejí na řadu doplňující otázky terapeuta. „Volím takové otázky, abychom se dozvěděli o okolí ve snu co nejvíce. Kde se to dělo, co se dělo, jaké bylo počasí. Právě pro to, aby snící pochopil sen jako celek,“ vysvětluje Matěj Krejčí v pořadu Tajemství spánku na Mall.tv.

Další fáze přichází s rozborem toho, jaké věci, skutečnosti a osoby se ve snu nacházejí. Jaké pocity vyvolalo setkání s dotyčným člověkem, věcí nebo zvířetem? Díky této fázi se dá skutečně pochopit celková scenérie snu. Může se například objevit skrytá postava či skrytá věc, která pomůže význam lépe objasnit. 

Jak pochopit děj a zážitky ze snů?

Nepříjemné sny se nám mohou zdát jako situace, které reálně zažíváme. Máme strach o svou rodinu a děti a jsme do toho zrovna nemocní, váže nás například obava, že se nedokážeme postarat o rodinu tak jako při plném zdraví... Nejistota nás skličuje, a proto se nám může promítnout do snů.

Poslechněte si, co říká o opakujících se snech v pořadu Tajemství spánku na Mall. tv terapeut Matěj Krejčí.

 

 

Autor: red, Kristýna Juřicová
Video se připravuje ...