Obrovský strach prožívala rodina i známí rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy v uplnulých týdnech. Onemocněl totiž covidem, komplikace ho dohnaly až do VFN, kde si několik týdnů poležel. Jeho stav byl vážný, musel být připojen na přístroj ECMO - mimotělní oběh, při němž je zajištěno okysličení krve. Zimova žena s malým synkem dokonce na Facebooku prosila přátele o modlitby za svého muže. „Přidejte se prosím k nám s modlitbami za uzdravení našeho nemocného Tomáše,“ napsala 21. ledna, týden poté, co byl rektor hospitalizován.

Minulý týden přišly dobré zprávy, rektor byl propuštěn do domácího ošetřování. „Pan rektor prof. Tomáš Zima byl propuštěn do domácího ošetřování. S panem rektorem jsme v pravidelném kontaktu. Nadále platí, že zastupováním je pověřen prorektor pro zahraniční styky, prof. Jan Škrha,“ uvedl Hájek s tím, že na žádné další dotazy nebude rektor reagovat.

Rektor v předešlých měsících prosazoval názor, že by si neriziková většina lidí měla na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu, za což ho někteří odborníci kritizovali. Uváděl také, že koronavirus je podle něj „mediální pandemie“. 

Právě na tato jeho slova reagoval brněnský právník Tomáš Tyl, který rektorovi po jeho propuštění poslal prostřednictvím messengeru dotaz a jeho printscreen následně veřejně sdílel na svém Facebooku. „Pane profesore, mohl byste nám – po měsíci v nemocnici – popsat svůj názor k Vašemu tvrzení, že se máme všichni promořit a že jde jen o ,mediální virus'?“ táže se v něm. „Chtěl bych se zeptat, co jste dostal proti covidu za léky? A co nás to stálo? Já totiž covid prodělal a nedostal jsem ani isoprinosin, dodnes mám poškozené (nejen) plíce, ale i řadu postcovidových následků,“ uvedl.

Plicní embolie

Odpovědi se dočkal v komentářích. „Vážený pane Tyl, nedostal jsem remesdivir, byl jsem na ECMO a hlavní komplikací mojí hospitalizace byla plicní embolie. Jinak mám na části plic zastření,“ stojí v příspěvku zveřejněném soukromým profilem rektora Zimy. „Na tom, že média ohledně covidu hledají senzaci, si stále trvám. Jinak Vás chci upozornit, že od počátku říkám, že se mají dodržovat opatření - roušky, rozestupy a hygiena, což považuji za klíčové. Jinak že se lidé postupně promoří tím, že se setkávají s lidmi, kteří mohou být příznakoví, platí - to je příroda a tu moc nepřemůžeme,“ dodal ve zvláštním vzkazu plném překlepů, který navíc končí nerozluštitelnou změtí písmen.

Vzkaz z profilu rektora Tomáše Zimy na Facebooku.
Autor: Facebook

Rektor Tomáš Zima v Epicentru Blesku:

Video
Video se připravuje ...

Rektor Univerzity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií