Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko bude mít v Jeruzalémě pobočku ambasády, ohlásil Petříček. Zeman se může radovat

Autor: ČTK - 
22. února 2021
18:00

V Jeruzalémě bude od 1. března fungovat úřadovna českého velvyslanectví v Tel Avivu. Sestávat se bude z diplomata a administrativního pracovníka a její provoz zajistí česká diplomacie z dosavadního rozpočtu. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovalo ministerstvo zahraničních věcí. Rozhodnutí šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) projednala vláda. V Jeruzalémě má nyní Česká republika honorárního konzula, prezident Miloš Zeman nicméně už dříve usiloval o to, aby sem Česko přesunulu svoji ambasádu. Vznik úřadovny tomu může pomoci.

Ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu, ale o služby pro občany ČR. Věc také podle něj nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě. „Úřadovna posílí naše působení v Izraeli, přispěje k dalšímu rozvoji vzájemných vztahů a zlepší také poskytování služeb českým občanům,“ uvedl dnes Petříček v tiskové zprávě.

Diplomatická přítomnost v Jeruzalémě by měla podpořit komunikaci s izraelskými vládními úřady, které až na výjimky ve městě sídlí. Nová úřadovna bude také v Jeruzalémě úzce spolupracovat s Českým domem a honorárním konzulátem. Zřízení úřadovny je podle MZV součástí snahy ČR prohlubovat a posilovat strategické partnerství mezi Českem a Izraelem. Nemá mít naopak dopad na vůli ČR nadále rozvíjet politické a ekonomické vztahy s Palestinskou národní správou.

Úřadovnu obsadí jeden diplomat, kterého MZV vybralo na základě standardního vnitřního výběrového řízení, a jeden administrativní pracovník. „Náklady na zřízení a provoz úřadovny zajistí MZV v rámci stávajícího rozpočtu, otevření úřadovny tak nebude mít dopad na státní rozpočet. Náklady na její zřízení nepřekročí deset milionů korun,“ uvedl Černínský palác.

Video  Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování: Jak je to s testy při návratu do Česka?  - abl
Video se připravuje ...

Větší diplomatickou vstřícnost vůči Izraeli prosazuje především prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma. Vláda k takovému kroku dosud nepřistoupila. Své ambasády přestěhovalo několik států včetně USA, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců či arabského světa.

Tomáš Petříček by se měl na dubnovém sjezdu ČSSD utkat o post předsedy strany s úřadujícím šéfem partaje, vicepremiérem Janem Hamáčkem.

Video  Epicentrum - Hamáček  - Jakub Tomek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi