Spojení úspěšných podniků a vznik značky Barum

Společnost legendárního průmyslníka Tomáše Bati tím zahájila dlouholetou tradici a vyvolala doslova revoluci na tehdejším československém trhu s pneumatikami. Do té doby byli tuzemští motoristé závislí především na importu ze zahraničí. V roce 1948 vznikla po spojení podniků Baťa, Rubena a Matador/Mitas značka Barum, která dodnes zůstává nejvýznamnější tuzemskou značkou pneumatik.

Barum Quartaris 5
Autor: Pneuboss

Barum jako vybrané pneumatiky pro legendární embéčko

Roku 1967 se do historie českého pneumatikářského průmyslu nepřehlédnutelně zapsaly první letní pneumatiky Barum s radiální konstrukcí. Tyto pláště nesly označení 155-14 OR 1 a byly určeny mimo jiné i pro revoluční Škodu 1000 MB. Proč se zmiňujeme právě o radiální konstrukci? Jednoduše, radiální konstrukce nebyla dosud ve výrobě osobních pneumatik překonána a je i po více než padesáti letech nejpoužívanější u dnešních modelů pneumatik. Na rozdíl od pneumatik diagonální konstrukce nabízí mnoho výhod – např. lepší trakci (během zrychlení, brždění nebo projíždění zatáček) nebo nižší valivý odpor, který se projevuje na spotřebě PHM.

Konstrukce a oblíbené rozměry pneumatik Barum

Prvním modelem pneumatiky s radiální konstrukcí, která se mimochodem používá dodnes i u současných plášťů, byla pneu Barum typu OR 1 z roku 1967. Nejoblíbenější pneumatiky Barum OR 37, na kterých na kterých v době normalizace jezdily statisíce vozů Škoda Favorit,  se vyráběly „pouze“ ve třech rozměrech.

Naopak dnes je šíře nabídky opravdu obrovská – v segmentu osobních pneumatik pod značkou Barum najdete neuvěřitelných 450 kombinací. Tipnete si, které rozměry patří mezi českými řidiči k těm nejoblíbenějším? Určitě zde najdete letní pneu v tradičních „škodováckých“ rozměrech 195/65 R 15, 225/40 R 18, 225/45 R 17.

Barum Polaris 5
Autor: Pneuboss

Pneumatiky Barum jako vítěz testů a recenzí

Letní pneumatiky Barum bodovaly i v několika nezávislých testech pneumatik – například v testu Autoklubu ČR z roku 2019 bodovala nejnovější generace letních pneu Barum Bravuris 5HM

Letní pneu Barum Bravuris 5HM je populární i u řidičů, jak dokazuje její umístění v anketě Produkt roku serveru Heureka. Řidiči, kteří nakupují pneumatiky Barum přes internet, určitě ocení nákup přes Pneuboss.cz – neuvěřitelná nabídka pneumatik ve značce Barum za skvělou cenu s doručením do 24 hodin.

Stále oblíbenějšími se nejen v České republice stávají tzv. celoroční pneumatiky. Jejich nejmodernějšího zástupce z řady společnosti Barum reprezentuje model Quartaris 5.

V historii naší značky Barum můžeme být hrdí na řadu modelů pneumatik, které u nás udávaly nové trendy. Ať jde o první pláště Barum s radiální konstrukcí, pneumatiky Barum OR 37, které svého času doslova zaplavily tehdejší Československo, nebo nejmodernější řady Polaris 5 a Quartaris 5, vždy jsme stáli v čele českého pneumatikářského průmyslu. Nesmírně nás těší, že tradice české značky Barum pokračuje s novými úspěšnými modely i dnes, a věříme, že to bude platit i do budoucna,“ říká Magda Nagy, ředitelka Divize marketing ve společnosti Continental Barum s.r.o.

.
Autor: Pneuboss