Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Situace v Plzeňském kraji se hrotí: Domažlickou nemocnici vyčlenili pro covidové pacienty

Autor: rv - 
22. února 2021
16:26

Většinu lůžek vyčlení pro pacienty s koronavirem Domažlická nemocnice. Jejich počet se navýší ze současných 43 až na 152. Hospitalizované bez nákazy přeberou nemocnice v Klatovech, Stodu a plzeňská fakultní nemocnice. Ambulantní péče zůstane zachována beze změn.

Počet nakažených, kteří potřebují nemocniční péči, bohužel v Plzeňském kraji stoupá. Nemocnice jsou na hraně kapacit. Proto vedení krajských nemocnic rozhodlo o zřízení jedné speciálně pro covidové pacienty. Jasnou volbou byla Domažlická nemocnice.

„S covidovou péčí má velké zkušenosti z jarní i podzimní vlny pandemie, disponuje skvělým zázemím pro intenzivní péči včetně lůžek ARO,“ uvedl šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

Klatovská i Stodská nemocnice budou sice hospitalizovat covidové pacienty i nadále, počet lůžek pro ně už ale nenavýší. Budou se je spíše snažit uvolňovat transportem covidových pacientů právě do Domažlic, a získávat tak místa pro necovidové pacienty.

Ambulance fungují stále

„Nikdo nemusí mít starost o to, kdy a kam se k ošetření dostavit. Provoz příjmových i specializovaných ambulancí bude v naší nemocnici zachován bez omezení pro všechny pacienty. Měli by jezdit nebo chodit tam, kam jsou zvyklí,“ vysvětlil ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček s tím, že případné převozy si budou řešit samy nemocnice.

Už minulý pátek pozastavili v Domažlicích příjem chirurgických pacientů, kteří nejsou nakaženi koronavirem. Pacienty normálně vyšetří v ambulanci, a pokud není nutná hospitalizace, nic se pro ně nemění.

„Pokud je ale potřeba zákrok s hospitalizací, zjistíme, zda je pacient covid pozitivní, nebo negativní, a podle toho bude hospitalizován u nás nebo v jiné nemocnici. V tomto smyslu už je informována i záchranná služba,“ popsal Hubáček.

Nenakažené převezou

Od začátku tohoto týdne je v plánu propouštění nebo převoz hospitalizovaných necovidových chirurgických pacientů z Domažlic do jiných nemocnic. Uvolněná lůžka obsadí pacienti s koronavirem jak ze samotného Domažlicka, tak i z Klatov, Stodu a potřební pacienti z tachovského okresu.

Následovat bude stejný postup i na interně, čímž nemocnice získá od čtvrtka 25. února dalších 20 covidových lůžek. „Připravené jsou i další etapy, které by se týkaly oddělení dětského, gynekologie a v krajním případě i následné péče a porodnice. O těch ale není definitivně rozhodnuto,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. K tomu se ale přistoupí, až když to bude nezbytně nutné.

Až 152 covidových lůžek

Domažlická nemocnice měla v minulém týdnu pro covidové pacienty vyhrazené tři stanice se 43 lůžky, z nichž sedm je monitorovaných na oddělení ARO/JIP. Do poloviny týdne se jejich počet navýší na 80, a dále až na 100, intenzivní péči nabídne 20 lůžek.

Pět bude vybaveno umělou plicní ventilací a 15 neinvazivní dechovou podporou. Pokud se ovšem bude situace dál zhoršovat, může Domažlická nemocnice nabídnout 136 nebo dokonce s personální výpomocí až 152 covidových lůžek. Všichni ale doufají, že tato krajní hranice nebude naplněna.   

VIDEO: Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa