Děti s nadváhou jsou zrcadlem vaší výchovy! Vážně je chcete trestat dietou?

1. března  2021 
 06:00

Pokud chcete začít cokoliv měnit, nejdřív začněte u sebe. I když se vám nemusí líbit, že má vaše dítě kilogramy navíc, není to jeho chyba – chybu hledejte v sobě. Věnujete se mu dostatečně? Jak se chováte k partnerovi? Jaké emoce panují ve vaší domácnosti? Míváte společné večeře? Jste neustále v práci?

Netrapte své dítě lékaři, výživovými poradci, psychology nebo trenéry, a už vůbec se na ně nezlobte. Podle výživového odborníka Petra Havlíčka byste měli sáhnout do svědomí nejdřív sobě. 

V novém dílu pořadu Rozum v troubě si Petr Havlíček opravdu servítky nebere. Na dotaz, zda má smysl dětem nasazovat dietu, odpověděl poměrně drsně, a to otázkou: „Budeme dietou a fyzickou aktivitou trestat děti za své chyby?" My formujeme naše děti„Naše děti jsou tím nejlepším zrcadlem nás. Zrcadlí jak naše chování vůči okolí, tak zrcadlí i vztah, který máme sami k sobě," tvrdí Petr Havlíček. Trestat dítě stravovací restrikcí a nadměrným pohybem tak považuje za velmi scestné. 

Pokud tedy chcete dělat něco se svými dětmi, začněte u sebe. Buďte pro své děti tím správným příkladem, ale také oporou. Milovat své dítě bez podmínek by mělo být naprostou samozřejmostí. Zamyslete se tak nad sebou. Jaký vztah máte sami k sobě, jak se stravujete, jak projevujete emoce, jak moc pracujete, kolik dáváte partnerovi, a především svým dětem... Jakmile bude mít dítě ve vás správného rodiče, který se sobě umí věnovat, pak se to odrazí i na jeho životosprávě, pohybu, odpočinku, ale i emocích. Pomoc odborníků, jako jsou výživový odborník, trenér, psycholog, ba dokonce lékař, pak nebude nutná. „Jako rodina jsme prostě tým. Je to jako horolezecká výprava. Horolezec nemůže být egoista a hnát se dopředu. Každá horolezecká výprava a její rychlost se řídí rychlostí nejslabšího člena. A pokud je nejslabším členem to naše dítě, tak je potřeba tu naši rychlost uzpůsobit jemu," říká závěrem Petr Havlíček. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji