Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sofinka (1) bojuje od narození s vážnými zdravotními problémy: Jednoho dne se postaví na nohy, věří její maminka

Autor: jel - 
17. března 2021
05:10

Rodiče Sofinky velmi toužili po dítěti. Jak sami uvádí, byla pro ně „vymodlené miminko“. Celých devět měsíců těhotenství proběhlo bez problémů, holčičce se ale nechtělo na svět. Porod musel být vyvolán a po něm přišly první komplikace, Sofinka skončila na JIPce. Její mozek neměl dostatek kyslíku, což ho poškodilo. To však bohužel nebyl konec. Později jí byla diagnostikována také epilepsie a dětská mozková obrna. V důsledku svých zdravotních problémů tak sama neleze ani nechodí, rodina se však nevzdává a doufá, že se statečná bojovnice jednoho dne sama postaví na nohy.

Porod holčičky byl uměle vyvolán ve 41. týdnu těhotenství, při něm bohužel došlo k tomu, že Sofinka měla nedostatečnou dávku kyslíku v mozku a musela být po narození prodýchávána. Čtyři dny pak byla připojena na umělé plicní ventilaci a prošla mnoha lékařskými vyšetřeními. Doktoři zjistili, že nedostatečný přívod kyslíku její mozek nenávratně poškodil. Sofince byla diagnostikována takzvaná hypoxicko–ischemická encefalopatie 3. stupně.

„Tolik otázek, co se mi honilo hlavou, co to znamená, co bude s mojí holčičkou,“ popsala maminka své pocity, když se diagnózu dozvěděla. Po propuštění z nemocnice však netrvalo dlouho a přišly další problémy. „Ve 3,5 měsících jsme začali pozorovat záškuby končetin, hlavičky,“ uvedli rodiče s tím, že jejich dcerce byla diagnostikována epilepsie a v nemocnici strávila dlouhé čtyři měsíce. Trpěla častými záchvaty a dostávala velké množství léků.

Vnímá a bojuje

„Nyní má trojkombinaci léků, ale stále se nedaří je plně kompenzovat a Sofinku brzdí v dalším vývoji,“ vysvětlila maminka. Holčička má opožděný psychomotorický vývoj, takže sama nesedí ani neleze. Jako by toho na jednu dívenku bylo málo, trápí ji také nejtěžší forma dětské mozkové obrny – spastická kvadruparéza. Přes to všechno je Sofinka velmi statečná s snaží se. „Pořád se usmívá, vnímá nás a bojuje, chce se hýbat, chce se postavit jednoho dne na nohy,“ prozradili rodiče.

„Je to naše sluníčko a moc ji milujeme, všechnu tu péči nám vrací jejím štěstím, jejím úsměvem,“ dodali s tím, že třikrát týdně s dcerou jezdí cvičit a snaží se, aby se posunula dál a měla co nejkvalitnější život. Léčba a rehabilitace jsou ovšem velmi nákladné a rodina na ně sama nestačí. Je pro ně proto vypsána veřejná sbírka na stránkách Donio. Tam může každý přispět libovolnou částkou na transparentní účet, a pomoci tak statečné Sofince, aby získala rehabilitační pomůcky, jako jsou především speciální židlička a obleček, v němž musí cvičit.

 

Video se připravuje ...
Další videa