Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Předčasně narozený Gabriel vážil jen 600 gramů! Po pěti letech připravil záchranářům krásné překvapení

Autor: chal - 
12. března 2021
22:18

Středočeští záchranáři za sebou mají krásný zážitek. Po pěti letech se setkali s malým Gabrielem, kterému pomáhali zachránit život. Chlapec se tehdy narodil předčasně a vážil jen 600 gramů. Dnes se mu daří skvěle, a jak říká jeho máma, je to pěkný neposeda.

Gabrielova maminka byla teprve ve 22. týdnu těhotenství, když se chlapeček rozhodl, že už chce na svět. Psal se 21. srpen 2016 a pro Gabriela, jeho maminku a středočeské záchranáře začalo velké dobrodružství.

„Hra s časem začala pro všechny zúčastněné. Ale to už jsme tenkrát psali, jak to bylo pro nás napínavé,“ zavzpomínal na dramatický výjezd záchranář Jan Petržílek. Zasahující zdravotníci si tehdejší události nyní připomněli díky setkání s hlavním aktérem celého příběhu a jeho rodiči.

Že je něco špatně, pocítila Gabrielova maminka-prvorodička večer. V sedm hodin ji do péče převzali středočeští záchranáři a odvezli do pražské porodnice U Apolináře. Jelikož byli přítomní i u porodu, mohli vidět, komu to vlastně pomohli dostat se bezpečně na svět. Gabriel vážil jen 600 gramů a byl tak malý, že to zaskočilo i zkušené zdravotníky. „Bože, to je tak malý tvoreček!“ řekl tehdy jeden z překvapených záchranářů.

Gabrielovi bude letos v srpnu pět let a daří se mu moc dobře. Za svůj krátký život sice musel podstoupit už sedm operací, to mu ale nebrání v tom, aby dával rodičům občas pěkně zabrat. Podle maminky je to malý neposeda, který hýří energií, o čemž se mohli přesvědčit na vlastní oči i sami záchranáři, kteří ho před pěti lety vezli do porodnice.

S Gabrielem a jeho rodiči se setkali před výjezdovou základnou v Neratovicích. Rodina pro zdravotníky přinesla kávu a zákusky, Gabriel si zase odnesl dárek a mohl se podívat na základnu a do sanitního vozu. „Maminka Gabriela několikrát zopakovala, že by byla pyšná, kdyby byl Gabriel lékař nebo záchranář, protože sanitky má velmi rád,“ uvedl záchranář s tím, že setkání s malým pacientem ho s kolegy nabilo novou energií.

„I toto jsou věci, které nás v době ,covidové' naplňují a dávají nám sílu jít dál. Přístup lidí, jakými jsou rodiče Gabriela, kteří nezapomínají, v jakých podmínkách život jejich syna začal a kdo u toho byl. My záchranáři před takovými lidmi smekáme a děkujeme, že nás neberete jako samozřejmost, že si vzpomenete. A naše osobní setkání pro nás bylo opravdu výjimečné,“ uzavřel Jan Petržílek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi