Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Realita v první linii: Projížděl jsem městem duchů, říká tramvaják David (21). Lidé už se chovají „normálně“

Aktualizováno -
21. února 2021
09:34
Autor: pom - 
21. února 2021
04:50

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených. O svůj pohled na rok s novou nemocí a život v situaci, kdy platí nejrůznější zákazy a omezení, se s Bleskem podělil řidič tramvaje v Praze David Povýšil (21).

David Povýšil, jenž zanedlouho oslaví 22. narozeniny, je jedním z nejmladších řidičů tramvaje vůbec. Chtěl se jím stát už jako malý kluk, a tak si hned ve 20 letech udělal kurz a následně v 21 letech, což je věkový limit pro získání oprávnění, složil státní zkoušku. Pro pražský Dopravní podnik začal jako tramvaják pracovat před necelým rokem, tedy jen těsně před počátkem první vlny pandemie.

Jak vypadá váš běžný den, co se změnilo proti době před covidem?

Ubylo cestujících i hustoty provozu. Zejména potom na jaře si člověk připadal, že projíždí městem duchů. Taky se v pražských tramvajích nestřídají řidiči, to je zásadní rozdíl oproti běžnému provozu. Například za běžného provozu jsem trávil přestávky tak, že mě střídal tzv. svačinář na nějakém lukrativním místě, třeba na Andělu, odjel s tramvají na konečnou, a až se pak vracel, tramvaj mi opět předal.  Já jsem mezitím čerpal přestávku. Teď máme přestávky na konečných, aby se zamezilo šíření covidu mezi řidiči a co nejvíc se omezil kontakt. Na jedné tramvaji jsou tak zpravidla jen dva řidiči - ranní a odpolední směna.

Jaká je ta realita přímo u vás - je jiná než v jiných regionech?

To si nemyslím.

Jak se mění situace během první, druhé a třetí vlny?

Z mého pohledu začínají být teď lidé vůči opatřením lehce imunní. V první vlně nikdo nevěděl co a jak, ulice byly prázdné V první vlně nikdo nevěděl co a jak, ulice byly prázdné.  Lidé na jaře se báli, včetně mě, pomalu odejít z domu, teď už mi připadá, že lidé

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa