Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Realita v první linii: Tohle tu nebylo ani za války, popisuje farář Marek (43)

Autor: yks - 
11. března 2021
05:00

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Pandemie covidu-19 srazila společenský život na bod mrazu. Zasáhla českou společnost tam, kde ji to bolí nejvíc, v rovině sociálních vztahů. Mnozí přišli o své blízké. Děti nemohou do škol, přátelé posedět v restauraci, omezena byla dokonce i možnost setkávat se v rámci bohoslužeb a v kritické chvíli se opřít o společenství věřících. To je něco, co tu nebylo ani za války, říká farář Církve československé husitské Marek (43).

Jak vypadá váš běžný den, co se změnilo proti době před covidem?

Má práce zásadně odvisí od setkávání s živými lidmi, toto epidemie razantně omezila. Tím spíše, když řada z členů naší církve patří do rizikové skupiny seniorů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa