Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Testování žáků v Praze: Město požádá vládu, aby o postupu rozhodoval zřizovatel školy

Autor: ČTK - 
18. února 2021
17:00

Pražský magistrát požádá vládu, aby o postupu testování žáků ve školách mohli rozhodovat i zřizovatelé škol a školských zařízení. V případě Prahy to jsou u mateřských a základních škol městské části a u středních škol magistrát. Rozhodli o tom ve čtvrtek pražští zastupitelé. Magistrát společně s Prahou 9 spustil tento týden pilotní projekt testování žáků, kdy jim rozeslal testy a oni se otestují sami doma. Pokud mají negativní test, mohou vyrazit do školy. Zatím všechny testované děti, jejichž rodiče dotazník odevzdali, měly negativní výsledek.

„Otevíráme diskuzi o tom, jak by další testování mělo probíhat. Budeme žádat vládu a spojíme se s ministerstvem školství a ministerstvem zdravotnictví, aby reflektovalo zkušenosti, které jsme v tomto pilotu získali,“ řekl radní Vít Šimral (Piráti).

Podle místostarosty Prahy 9 a městského zastupitele Tomáše Portlíka (ODS) je nutné vyzkoušet různé typy antigenních testů, které se liší přesností. „Ne vždy znamená, že levnější antigenní test nám může dát spolehlivý výsledek,“ řekl Portlík. Porovnat je podle něj třeba účinnost a ceny testů.

Radnice spolu s městem rozdala v pilotním projektu více než 150 dětem ZŠ Litvínovská na Proseku antigenní testy na covid a děti se otestovaly samy doma. Při negativním výsledku mohly do školy, kde předložily vyplněný formulář s výsledkem. Testy dostaly i děti v Mateřské škole Veltruská. „Připravíme závěry tak, abychom už v příštím týdnu měli nějaká ostrá data a věděli, co chceme,“ dodal Portlík.

Všichni negativní

Radní Prahy 9 pro školství Zdeněk Davídek (za STAN) ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že v Základní škole Litvínovská radnice oslovila rodiče 108 žáků, kteří testování odmítli jen ve čtyřech případech. Ze 104 testovaných rodiče odevzdali 98 vyplněných dotazníků, všechny s negativním výsledkem. V Mateřské škole Veltruská se zapojit odmítli rodiče 29 ze 140 dětí. „Testovalo se tak 111 dětí, negativních bylo 87 a neodevzdalo 24 lidí,“ řekl radní. Lepší účasti podle něj půjde dosáhnout osvětou.

Zavřená školka

Davídek dodal, že testování by se mělo týkat základních i mateřských škol. „Mám aktuální informaci z jedné naší mateřské školy, kde je dnes 33 pozitivně testovaných dětí a z 21 zaměstnanců jich je 14 pozitivních,“ řekl. Dodal, že školka už je týden zavřená a bude uzavřená i ten příští.

Šimral k testování dále řekl, že město nebude čekat na rozhodnutí vlády a začne ve spolupráci s městskými částmi dobrovolné zkušební testování rozšiřovat do dalších škol. „Počítám s nákupem až několika set tisíc testů,“ řekl. Dodal však, že plošné testování by do konce školního roku vyšlo město na miliardu a půl, na což nemá peníze, takže spolufinancování státem bude nutné. Ideální by podle Šimrala bylo děti testovat dvakrát týdně.

Zastupitelé ve čtvrtek rovněž schválili přidělení účelové neinvestiční dotace pro Prahu 9 ve výši 800 000 korun, která bude sloužit k úhradě projektu. Město chce rovněž pořídit 300 000 tzv. LEPU testů, které vyrábí čínská společnost LEPU Medical. Ty by měly dorazit v příštím týdnu. Kromě toho podle Šimrala magistrát nakoupí i PCR testy určené k testování ze slin.

Video  Radnice Prahy 9 a magistrát začaly na Proseku testovat žáky prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. V pilotním projektu jim rozdaly antigenní testy na covid a děti se testují doma.  - CNC/Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa