Sníh v minulých týdnech přikryl Prahu opravdu poctivou vrstvou a silné mrazy dokonce dovolily bruslit na slepých ramenech Vltavy. Pražané dlouho takovou zimu nezažili, proto si sněhové nadílky užívali plnými doušky. S vydatnou vrstvou sněhu a třeskutými mrazy ale přišly i povinnosti, na které možná spousta majitelů nemovitostí vzhledem k mírným zimám zapomněla. Sníh ze střech svých budov musí odstranit a hlavně zajistit, aby nedošlo k ohrožení nejen zdraví, ale i majetku.

K opatrnosti a kontrole soukromých objektů vyzýval nejen pražský magistrát a jednotlivé městské části. „Riziko padajícího sněhu se snažíme eliminovat všude, kde můžeme. Apelujeme na vlastníky budov a na všechny chodce, aby v tomto byli obezřetní a nebezpečí padajícího sněhu nepodceňovali,” říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček. „Již v neděli 14. února jsme všem SVJ poslali upozornění a prosbu o zajištění sněhu na střeše,“ dodává starosta sedmé městské části Jan Čižinský.

Odnesla to auta

I přes tyto apely si někteří majitelé nemovitostí sníh a led na střechách neohlídali. A například v ulicích Na Letné i v Holešovicích to zaparkovaná auta pěkně schytala. Naštěstí došlo jen na škody na majetku a ne na zdraví procházejících občanů. „Máme lístek na autě, že sklo rozbil sníh ze střechy. Slyšíme tu jednu ránu za druhou - lidi, dejte si pozor, ne všichni řeší sníh na svých střechách,“ napsal na sociální síť Facebook Tony Peachment, kterému padající led poničil auto zaparkované v ulici u Smaltovny v Holešovicích

„Náhradu škody řešíme s SVJ domu a jejich pojišťovnou. Ztracený čas s vyřizováním nebo fakt, že máme nepojízdné auto, ale nikdo neřeší. Přitom takovým neštěstím jde předejít. Hlavně že sníh nespadl někomu na hlavu,“ řekl Peachment Blesku.

K jeho postu se hned přidalo několik dalších lidí. „Ulice Janovského to samé na našem autě - při cíleném shazování sněhu, stěžuje si Lucie Pavoučková a podle diskutujících je podobná situace i v Heřmanově, Šimáčkově nebo Haškově ulici. I tady padající led ze střechy poničil několika autům přední sklo.

Pomáhají hasiči i policie

 „Od 7. ledna do 18. února  jsme zasahovali u šesti desítek případů odstranění sněhu, ledu nebo rampouchů ze střech. Nejvíce případů máme z 12. 2.,“ sdělil Blesku mluvčí pražských hasičů Martin Kavka, dodává však, že hasiči nemohou sníh ze soukromých budov odstraňovat. „Hasiči zasahují pouze na budovách obce, státu, popřípadě veřejných institucí, škol a školek,“ upozornil.

Za uplynulých 10 dní jsem přijali téměř pět desítek oznámení na tísňovou linku 156, které se týkaly hrozícího nebezpečí v podobě nánosů sněhu či nebezpečně vypadajících rampouchů. V případech, kdy hrozí nebezpečí, hlídka místo vždy označí páskou a vyrozumí vlastníka objektu, který má povinnost nechat odstranit toto hrozící nebezpečí," řekla pro Blesk mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Vymezovací páska s nápisem „městská policie“ svým charakterem zakazuje vstup či pohyb osob. Má charakter zákazu a je tedy jakousi prodlouženou rukou strážníků, protože nemohou být trvale na všech místech a nepřetržitě je hlídat. Za porušení tohoto zákazu hrozí přestupci na místě pokuta do výše až 10 tisíc korun,“ dodává.

Co radí právník?

Jak tedy postupovat, když máte kvůli sněhu zničené auto? „Nejdůležitější je celou situaci co nejdůkladněji zdokumentovat. Nafotit si škodu, případně zajistit svědky, aby při vymáhání případné škody na odpovědném subjektu skutečně mohl být prokázán skutkový stav,“ radí pro Blesk právnička Barbora Slezáčková a upozorňuje: „Majitel je povinen uhradit jakoukoli škodu, kterou zavinil svým přístupem, když neodklidil sníh a led ze střechy.

Někteří majitelé nemovitostí se svou zodpovědnost snaží obejít pomocí pásky, podobně jak to dělají policisté. Taková páska však nemá žádnou faktickou váhu. „Pokud majitel umístí u své nemovitosti pásku s cedulí například „pozor padá led“, rozhodně to neznamená, že za případné škody nenese zodpovědnost,“ uzavírá Slezáčková.

Fotogalerie
29 fotografií