Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český lékař mluvil s německým prezidentem. Zkritizoval opatření a tepal i Babiše

Autor: ČTK, sova - 
18. února 2021
15:20

Konec pandemie nemoci covid-19 je v nedohlednu a českými problémy jsou nedůvěra vůči úřadům a špatná vláda. Ve čtvrtečním digitálním rozhovoru s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem to prohlásil Radovan Novák, který je šéflékařem na oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny na klinice v saské Žitavě. Prezidentovi, který ve čtvrtek hovořil se saskými zdravotníky, rovněž řekl, že nejdůležitější pro péči o nakažené nejsou přístroje, ale zdravotnický personál, kterého je nedostatek.

Novák žije v Česku a do Žitavy, která leží na česko-německo-polském pomezí, dojíždí každý den. Nyní mu cestu komplikuje zpřísněný režim s hraničními kontrolami, neboť Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s nebezpečnými mutacemi koronaviru. Sasko požaduje od pendlerů každý den testy, což Novák kritizuje. Podle něj by stačily rozbory každé dva, tři dny, k postoji Saska nevidí žádnou oporu v odborných studiích či metodikách Institutu Roberta Kocha (RKI), který je německou zdravotnickou institucí pro prevenci nemocí.

Za problematické označil Novák i karanténní spolková a zemská nařízení, která v Německu platí. „Nerozumí jim ani Němci, jak tomu pak máme rozumět my?“ položil si otázku. Uvedl, že na hranicích je někdy domluva komplikovaná, protože také policie má vlastní výklad toho, co je nutné a co není. „Já jsem cholerik, ale přes hranice stále jezdím,“ uvedl k pobavení ostatních. „Je to ale těžké, doufal jsem, že jak budeme očkovaní, vše se otevře, nyní ale nevidím žádné světlo na konci tunelu,“ řekl.

„Kvalita života bude ovlivněna ještě hodně dlouho“

„Nevidíte?“ odvětil Steinmeier a lékaře se zeptal, zda je důvodem jeho pochybností pomalé očkování, či obavy, že vakcína nebude účinná proti mutacím. Novák odpověděl, že vakcína dosud nepřinesla očkovaným lidem ulehčení.

„Lidé jsou sice očkovaní, ale i tak musí do karantény a na testy,“ uvedl. Jako příklad zmínil personál v nemocnici, který i přes vakcínu musí do izolace, pokud se s nakaženým setkal bez ochranných prostředků. Očkování tak podle něj není okamžitá záchrana. „Vypadá to, že kvalita života bude ovlivněna ještě hodně dlouho,“ poznamenal.

Mutace koronaviru označil Novák za přirozené. „Je známo, že viry mutují, jen pro média se to nyní zdá jako překvapení,“ řekl s tím, že čím větší je v regionu míra nákazy, tím snadněji má vir možnost mutovat. „A Česko je nyní samozřejmě hrncem, kde se vše vaří,“ řekl.

Steinmeier se při rozhovoru zajímal také o situaci v ČR a řekl, že v zemi se vedou spory o to, zda v uzávěře pokračovat, nebo ji rozvolnit. „Vy jste diplomat, právník, umíte se správně vyjádřit, já řeknu přímo, že problém v Česku je ten, že nedůvěřujeme úřadům,“ řekl Novák prezidentovi. „Vy víte, kdo stojí v čele naší vlády, co je to za člověka, to říkám otevřeně. Buďte šťastný, že žijete v Německu,“ uvedl s odkazem na českého premiéra Andreje Babiše.

Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) | ČTK / Kubeš Slavomír

Problémem nejsou přístroje, ale nedostatek kvalifikovaného personálu

Novák kritizoval způsob, jakým jsou protipandemická opatření v Česku řízena. „Jednou je to tak, pak zase jinak,“ uvedl. Poukázal i na problémy spojené s pomalou či žádnou podporou, která by obyvatelům v těžké době pomohla. „A pak někdo, kdo je multimilionář, vykládá něco o tom, že je potřebné vydržet,“ řekl „Moje země je krásná, ale my Češi jsem velmi zvláštní,“ dodal.

Novák hovořil i o tom, jak to vypadá v žitavské nemocnici. Zmínil i prosincová slova šéflékaře kliniky Mathiase Mengela, že nemocnice musela nouzově třídit pacienty. Český lékař ujistil, že každý pacient dostal potřebnou péči a nikdo bez pomoci nezůstal. „Museli jsme ale třeba pacienty překládat do jiných nemocnic,“ uvedl.

Při této příležitosti Novák zopakoval, že problémem nejsou přístroje, ale nedostatek kvalifikovaného personálu. „Musely k nám přijít sestry, které nikdy nepracovaly na jednotce intenzivní péče, nikdy u plicní ventilace. A nyní náhle musí sestra z diagnostického oddělení obsluhovat ventilátor,“ uvedl. „Bez sester není péče možná, to jsme viděli loni na jaře ve videích z Itálie. Všichni pacienti tam byli připojeni na ventilátory. Na videu byly slyšet alarmy, ale nebyli vidět žádní zdravotníci,“ řekl. Poznamenal, že přístroj nechá člověka umřít, pokud nezasáhne personál.

Sasko bylo loni na jaře koronavirem jen málo postiženo, to se změnilo za podzimní druhé vlny, která na tuto spolkovou zemi tvrdě dolehla. Novák řekl, že během listopadu a prosince byla situace opravdu vážná a že jeho oddělení je i nadále velmi vytížené. Německu, včetně Saska, se nyní podařilo epidemickou situaci výrazně zlepšit, na jednotkách intenzivní péče je však obrat k lepšímu pomalejší. „To, co nyní na našem oddělení vidíme, je stav před 14 dny,“ řekl a vysvětlil, že nemocní jsou nejdříve doma, pak jdou k praktickému lékaři, poté do nemocnice na standardní lůžko a až potom se dostávají na jednotku intenzivní péče.

Menhira ( 19. února 2021 01:05 )

Neustlé práskání a odporné žalování v cizině, na to jsou Čecháčkové dělaní. To jim vždycky šlo, hlavně za války. Nevím, proč je stále vyvíjen tlak cpát nemocné do Německa. Když se udělá A, bude i B. A to znamená, jejich nemocní zasepůjdou k nám. A budou to težší pacienti a naši lidé nebudou pak mít přístroje. Dokud jsou v ČR volná místa tak si vystačíme sami. Lepší by bylo, kdyby pendlerující zdravotní sestry nepustili do Německa a musely našim lidem pomáhat tady, kde vystudovaly. Ta tendence s Němecem je cílená akce, aby se ukázalo, že není třeba hranic a vše to jsou jen spojené regiony. Právě v těchto dnech se nechal slyšet bývalý eurokomisař ka zrádce národa Telička v EU, že by bylo dobře, aby Němci převzaly správu nad našimi hraničními ragiony, aby se lépe zvládla pandemie. A pak možná i správu nad naší zemí.....Tady to začíná a končí to zrušením Benešových dekretů. Nebuďte lidi hloupí, a koukejte vždy i dál. Kdo to tam tlači a proč. Co je to za člověka, Sudeťáka?

user ( 18. února 2021 19:49 )

Takového bych nepřál ani Vám.

user ( 18. února 2021 19:48 )

Ten je tak hloupý, že je to dobře.

user ( 18. února 2021 19:47 )

Takhle hloupého doktora Němcům nezávidím. Možná je dobře, že alespoň neškodí zde. Babiš je v tom, tentokrát, nevinně. Díky pomatenym Pirátům a ODS se zrušil Nouzový stav a Německo udělalo jediný možný krok a to že nám zavřeli hranice.

denisz ( 18. února 2021 18:19 )

Boj s děsivou pandemii je záležitost ministerstev, mnoha
státních institucí, stovek nemocnic, tisíců zdravotníku a
ohleduplnosti občanů. Neberu, že je to záležitost jen Babiše
a dokonce jen jeho za to dehonestovat v německých mediích,
jak se stálo módou. Je to nevyvážené a hloupé,i když žádané.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa