Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hana (36) přežila 143 dní na umělé plíci, jde o světový rekord! Potíže přišly po porodu

Autor: Iva Dvořáková - 
18. února 2021
14:43

Před třemi lety se paní Haně Modrové (36) narodila dcera a porod podle ní spustil její těžké zdravotní komplikace a především selhávání plic. Stav byl tak závažný, že na transplantaci čekala dlouhých 143 dní a po tu dobu byla připojena na mimotělní podporu.

Lékaři tvrdí, že jde o světový rekord, protože dosud pacient na transplantaci čekal v podobném stavu 79 dní. Hana byla 6 měsíců hospitalizovaná ve VFN kvůli těžké plicní hypertenzi, teprve pak se našel vhodný dárce.

Vážné komplikace

Pacientka byla do nemocnice přijata ve velmi kritickém stavu. Chrlila krev a došlo k devastačnímu poškození srdce. Lékaři ji připojili na umělou plíci a bylo jasné, že jedinou možností, aby přežila, je transplantace plic. Jenže její stav nebyl dobrý a ani její krevní skupina není běžná.

Transplantace plic se světovým rekordem v délce pobytu na mimotělní podpoře. Transplantace plic se světovým rekordem v délce pobytu na mimotělní podpoře. | Tonda Tran

„Snažili jsme se podporu umělé plíce několikrát ukončit a připravit pacientku na transplantaci, ale její situace byla tak závažná, že to nebylo dlouhou dobu možné. Museli jsme jí proto implantovat unikátní bypass, protože plíce byly tak poškozené, že se jimi krev neprotlačila a bez tohoto zákroku by mladá žena zemřela,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Balík z VFN.

Rozhovor s doc. MUDr. Martinem Balíkem, vedoucím lékařem intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK pro Blesk.cz.

Video  Rozhovor s doc. MUDr. Martinem Balíkem, vedoucím lékařem intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK o složité transplantaci, připojení na umělou plíci a vyhlídkách do budoucna. pacientky.  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Transplantace a reoperace

Nakonec se stav paní Hany zlepšil a byla konečně 18.6. ve FN Motol transplantovaná.  „Ani po transplantaci to nebylo vůbec ideální, řešili jsme kvůli poškozenému srdci pooperační krvácení, následovalo i několik reoperací. První týden po zákroku byl nesmírně kritický,“ vzpomíná prof. MUDr. Robert Lischke, přednosta Chirurgické kliniky v Motole.

Vážné plicní potíže se objevily u paní Hany po porodu. Vážné plicní potíže se objevily u paní Hany po porodu. | Tonda Tran

Vyhlídky do budoucna

To, že mohla být pacientka propuštěna před Vánocemi domů, byla zásluha mnoha týmů zdravotníků z několika klinik. „Hlavně je důležité, aby paní Hana nechytla koronavirus, pokud se nakazí, musíme ho včas vyblokovat. Pak už je to otázka její vitality, schopnosti rehabilitovat a věřím, že ji čekají dlouhá léta a desetiletí života,“ dodává s nadějí docent Balík.

A paní Hana? „Nejvíc se těším na takové ty obyčejné věci, že budu trávit čas se svou dcerkou a celou rodinou,“ uzavírá mladá žena.

Pacienti po transplantacích jsou velmi ohrožení infekcemi, včetně nákazy koronavirem. Podle odborníků by se proto měli přednostně očkovat, pomoci jim mohou i monoklonální protilátky.

Transplantace plic v Česku

Motol je jediné pracoviště v ČR, kde se plíce transplantují. Ročně nové dostane podle přednosty III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Robert Lischkeho zhruba 40 pacientů. Loni jich bylo 35, letos osm. Žijících po této operaci je zhruba 300.

Prvních 48 z nich bylo už před koncem loňského roku očkováno proti covidu-19, který je kvůli lékům potlačujícím imunitu významně ohrožuje. Úmrtnost je při nákaze podle Lischkeho 20 až 30 procent.

Transplantace plic se světovým rekordem v délce pobytu na mimotělní podpoře.

Video  Transplantace plic se světovým rekordem v délce pobytu na mimotělní podpoře.  - FN Motol
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa