Jak na to? Nejprve musíte zjistit, jaké hodnoty dosahuje vlhkost u vás doma. K tomu slouží speciální přístroje, takzvané vlhkoměry, praktičtější jsou však kombinované domácí meteostanice. Ty vás informují nejen o vlhkosti, ale také o teplotě, a to jak v interiéru, tak (mají-li venkovní jednotku) i v exteriéru. Zdravá hodnota vlhkosti vzduchu v budovách se pohybuje mezi 40–60 %. V topné sezoně zejména v panelákových bytech se však hodnoty mohou dostat až pod 30 %. Pak nezbývá než si pomoci.

Kde se vlhkost bere a mizí

V domácnostech se o vznik vodních par starají běžné domácí činnosti, jako je sušení prádla na sušáku, vaření či horká koupel nebo sprcha. Jenže… Pokud perete v běžných pracích prášcích, gelech a avivážích s umělou parfemací, je žádoucí v místnosti se sušeným prádlem více větrat. A tím se zbavíte i vlhkosti. Řada domácností navíc už používá sušičky prádla, v nichž vlhkost kondenzuje a „mizí“ v nádržce na vodu. Koupelny jsou vybaveny odvětráváním pro prevenci vzniku plísní a páry z vaření kvůli pachům odsávají kuchyňské digestoře. Nezbývá tedy než dostat vodu do interiéru jinak.

Nejjednodušší, ale nepříliš efektivní jsou známé keramické či nerezové nádržky na vodu, které se umisťují na radiátory. Výkonnější a snáze regulovatelné jsou moderní elektronické přístroje v podobě zvlhčovačů. Zvlhčovače ze zabudované nádržky čerpají vodu a rozptylují ji do vzduchu.

Fotogalerie
11 fotografií

Moderní a efektivní přístroje

Parní a ultrazvuková zařízení vypouštějí viditelnou páru a vzduch zvlhčí téměř ihned. Přístroje, které využívají principu studeného odparu, vypouštějí rovnou zvlhčený vzduch. Mezi ně patří i tzv. „pračky vzduchu“, diskové zvlhčovače, které odpařují vodu zastudena a dokážou vzduch vyčistit od větších nečistot. Lze je doporučit do domácností se starožitným nábytkem či hudebními nástroji, které jsou citlivé na vodní páru. Vzduch zvlhčují též čističky s vodním filtrem, které ale mají nižší účinnost čištění vzduchu. Některé zvlhčovače jsou kombinované s aroma difuzérem, takže vzduch i příjemně provoní.