Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak odstranit námrazu z vrtulníků? Armáda na to má obří fén!

Autor: rc - 
19. února 2021
20:26

Několik dní Česko trápily silné mrazy, na něž si stěžovali hlavně řidiči, kteří museli každé ráno škrábat auto. Ovšem tuhé mrazy umí pěkně potrápit i českou armádu! Komplikují totiž vzlety vrtulníků 22. vrtulníkové základny z Náměště nad Oslavou. Vrtulníky totiž pokryla námraza, kterou je potřeba odstranit. 

Česko trápil silný mráz a mnoho lidí se těší, až konečně nastane jaro. Z takového počasí měly radost snad jen děti, které si užívaly bruslení na zamrzlých rybnících a řekách. Mráz však komplikuje dopravu a řidiči každý den museli škrábat auta, aby mohli vyjet na silnice. Řidiči však nejsou jediní, kteří se nemohou dočkat teplého počasí.

Mráz komplikuje práci vojáků 22. vrtulníkové základny z Náměště nad Oslavou. Led tam pokryl vrtulníky, které musí letištní personál pracně odmrazit. „Na vrtulníky máme obří fén,“ napsala armáda na sociální síť Facebook a přiložila fotografii zamrzlého vrtulníku. „Led nemůžeme z vrtulníku seškrábat jako z auta. Poškodili bychom potah trupu a snížili jeho pevnost,“ dodali k snímku s odkazem na článek, v němž je popsáno, jak takový vrtulník odmrazují!

Major Marian Mráz ve výše zmíněném článku uvádí, že výkyvy počasí jako námraza, mrznoucí mlha, mrznoucí déšť, sníh či led jsou pro vrtulník nebezpečné. „Dokáží měnit aerodynamické vlastnosti a ohrozí tak bezpečnost letu,“  uvedl Mráz s tím, že námraza na vrtulníku se musí důkladně odstranit, jinak nemůže stroj vzlétnout. Odmrazování probíhá těsně před vzletem vrtulníku a využívá se k němu skutečně obří fén, který armáda zmínila v příspěvku na facebooku.

Obří fén je na voze a disponuje čtyřmi rukávy o průměru 25 centimetrů, které foukají teplý vzduch, jenž má maximální teplotu 60 stupňů Celsia. Ovšem pokud je vrtulník pokrytý čerstvě navátým sněhem, postačí k jeho odstranění obyčejná košťata. „V zimním období je zpravidla příprava vrtulníků před vzletem delší o hodinu. Někdy ale ani to nestačí a protáhne se na čtyři a více hodin, a to v případě, kdy je silná námraza,“ uzavřel Mráz.

VIDEO: Pes Ding Dang skočil s padákem: Trénují ho, aby se z něj stal výsadkář

Video  Pes Ding Dang skočil s padákem: Trénují ho aby se z něj stal výsadkář 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi