Na první pohled dvě naprosto odlišné skupiny lidí – senioři a nevybouřené mládí, které si ale mohou být vzájemně užitečné. Rozdíly a z toho vyplývající nepochopení mezi mladými a seniory se táhne dlouhá léta, navíc pandemie koronaviru ještě více uvrhla seniory do izolace. Právě jejich opětovnému zapojení do běžného života by mohl pomoci nový projekt na Praze 6.

Šestá městská část chce nyní nabídnout dva volné byty, kterými disponuje v domech s pečovatelskou službou (DPS), právě studentům vysoké nebo vyšší odborné školy. Podobné projekty jsou známé například ze severských zemí nebo z Itálie, kde slaví velké úspěchy. V minulých letech jsme je ale mohli zaznamenat i v Praze. Nedávno s podobným nápadem přišla i například Praha 3.

Bydlení je v Praze dlouhodobý problém, a pokud studenti nedostanou přidělenou kolej, bývá pěkný oříšek sehnat alespoň pokoj za rozumnou cenu. „Chceme dát studentům příležitost dostupného bydlení a současně nabídnout obyvatelům domů s pečovatelskou službou (DPS) pomoc, aby se zbytečně neizolovali – zvláště nyní v době pandemie,“ přibližuje záměr projektu Marián Hošek (KDU-ČSL), radní Prahy 6 pro sociální politiku a zdravotnictví.

Městská část má v současné době pro studenty v nabídce dva byty. Garsonku s balkonem v domě s pečovatelskou službou  v ulici Šlejnická a byt 2+1 v domě s pečovatelskou službou Liboc. První z nich je v nabídce za 5 000, druhý pak za 3 300 korun.

Vzájemně se mohou poučit

Aby studenti mohli o byt žádat, musí splnit několik podmínek. „Zájemce musí být studentem prezenčního studia některé z vysokých nebo vyšších odborných škol na území hl. města Prahy. Zájemci ze sociální či zdravotních oborů budou mít přednost. Dále pak požadujeme čistý trestní rejstřík a motivační dopis,“ popisuje podmínky mluvčí MČ Praha 6 Jiří Hannich.

Pokud bude zájemce vybrán, následovat bude podpis smlouvy. „Při podpisu se student zaváže, že bude věnovat minimálně 20 hodin měsíčně v případě DPS Šlejnická, 10 až 15 hodin v případě DPS Liboc, dobrovolné činnosti ve prospěch obyvatel daného DPS. Tím jsou myšleny například volnočasové aktivity, asistence při práci s počítačem nebo chytrým telefonem, předčítání, hraní společenských her, ale započítává se do toho i čas na osobní rozvoj a supervizi v rámci projektu,“ dodává mluvčí.

Městská část si od projektu slibuje nejen lepší porozumění mezi tolik odlišnými skupinami obyvatel, ale i vzájemné ponaučení. „Věřím tomu, že se v rámci tohoto projektu od sebe studenti a senioři mohou hodně naučit. Od starších lidí lze bezpochyby čerpat životní zkušenost a jistý nadhled. Studenti zase budou mít skvělou příležitost přiblížit seniorům pohled mladých lidí na současný svět,“ uzavírá Marián Hošek. Zájemci o tento program mohou žádosti zasílat do 12. března.

Fotogalerie
5 fotografií