Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při požáru bytu zemřela žena (45) a její pes. Ostatní partaje zachránil pohotový soused Jakub

V Karlových Varech v bytě uhořela žena (†45) a její pes. (Ilustrační foto)
V Karlových Varech v bytě uhořela žena (†45) a její pes. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)
Autor: ran - 
16. února 2021
19:08

Hrdina dne se jmenuje Jakub Jakeš, jeden ze sousedů v karlovarské Svahové ulici. V úterý ráno tam vypukl velký požár. Jakub odvážně zburcoval ostatní, aby se mohli také dostat včas do bezpečí. Požár však i tak bohužel stačil usmrtit jednu ženu (†45) i s jejím pejskem.   

Hasiči byli na místě brzy. Ještě než ale přijeli, o hrdinný skutek se pokusil Jakub Jakeš, který neohroženě vykopl dveře bytu, kde požár vznikl. Věděl, že tam někde musí být jeho sousedka, kvůli hustému kouři ji ale nenašel. Měl co dělat, aby zuřícím plamenům, které se z bytu vyvalily, stačil uskočit.  

Podle informací Deníku oběť neměla v domě příliš dobrou pověst. „Všichni jsme se báli, že se něco podobného stane. Žila na okraji společnosti, chodila za ní různá individua. Jednou jsem ji našel na chodbě v domě válet se na zemi pod vlivem alkoholu nebo drog,“ řekl Deníku Jakub.

Když viděl, že by v postiženém bytě mohl sám zemřít, přemluvil staršího muže, údajně dědečka mrtvé ženy, který se chtěl dostat dovnitř za svojí vnučkou, aby s ním urychleně odešel pryč. Starý pán ho poslechl, a Jakub tak mohl oběhnout ostatní byty a upozornit sousedy na požár. Díky jeho pohotovému jednání se nikomu dalšímu nic nestalo.

„Vlezl jsem dovnitř, že sousedku najdu, ale nešlo to. Neviděl jsem vůbec nic. Nemohl jsem téměř ani popadnout dech a začalo mi být špatně,“ popsal Deníku Jakub. Od hasičů pak dostal pochvalu za to, že dveře od hořícího bytu za sebou zabouchl, díky čemuž se požár nemohl tak rychle šířit. Zůstal omezen na jednu bytovou jednotku.

Podle deníku bydlela mrtvá žena tři roky přímo pod Jakubem, jak sám uvedl. Jeho byt plameny neohrozily, teď po požáru je ale kompletně zakouřený.

„Toho starého pána mi bylo hodně líto, nechtěl odejít, chtěl ženu zachránit, ale to nešlo. Řekl jsem mu, že musíme pryč, jinak tu taky zůstaneme,“ doplnil pro Deník hrdina, kterého kolem osmé hodiny ranní vzbudil tak hustý kouř, že skoro ani nemohl dýchat.

Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek, policie i zdravotníci. Byla nařízena soudní pitva, která určí, zda žena zemřela udušením zplodinami, nebo zda uhořela.

„Uvnitř bytu byla bohužel nalezena osoba bez známek života. Příčina a okolnosti této tragické události jsou v současné době předmětem šetření a ve věci bude nařízena soudní pitva. Dle prvotních informací nebylo shledáno cizí zavinění,“ potvrdila pro deník policejní mluvčí Eva Valtová.

offline ( 16. února 2021 21:20 )

Uvolní se byt po problémové osobě a všichni si oddechnou a Jakub má zničený byt. Nic moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání