Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bezdomovec dostal 5 tisíc pokutu za to, že nemá kde bydlet? Lidé už přispívají na její zaplacení

Autor: jza - 
17. února 2021
06:40

Situace lidí bez domova v poslední době není rozhodně jednoduchá kvůli počasí i kvůli epidemii koronaviru. René, který bydlí pod mostem na Štvanici, dostal údajně nedávno pokutu 5 000 korun od Městské policie hl. m. Prahy za porušení vládních opatření. Lidé se nyní skládají na to, aby mu ji pomohli zaplatit. Podle strážníků s ní ale souhlasil a jejich postup byl v pořádku.

Video dal na internet dokumentarista, který točí film o komunitě žijící pod mostem na vltavském ostrově Štvanice. Jeden z místních obyvatel René v něm vypráví, jak k pokutě přišel. Bezdomovci si podle něj ve 2 hodiny v noci rozdělali malý ohýnek, aby si ohřáli jídlo. René si šel umýt hrnec do řeky, kde narazil na strážníky.

Porušil vládní opatření

Požádali ho o doklady a oznámili mu, že dostane pokutu. Podle jeho slov mu řekli, že se dopustil hned několika přestupků. „Neřekli mi za jaké,tvrdí René ve videu. Pak prý dostal blok s pokutou a složenku na 5 tisíc korun. „Já to podepsal, vzal jsem to všechno a tady jsem zjistil, že jsem porušil nařízení vlády o nouzovém stavu a že jsem chodil mezi 21. a 5. ráno na Štvanici,“ líčí svůj zážitek. 

Sám přitom tvrdí, že je pod mostem vlastně doma. „Já tady bydlím, já tady mám registrovanou postel,“ dodal. Na sociální síti se hned strhla vlna solidarity a lidé začali nabízet i finanční pomoc, aby mohl pokutu uhradit. René se snaží vydělávat peníze a dostat se do normálního života.

Bezdomovec René žije pod mostem na Štvanici, kde dostal pokutu 5000 korun od Městské policie za porušení vládních opatření. Strážníci tvrdí, že vše proběhlo podle předpisů. Bezdomovec René žije pod mostem na Štvanici, kde dostal pokutu 5000 korun od Městské policie za porušení vládních opatření. Strážníci tvrdí, že vše proběhlo podle předpisů. | Facebook Buenas Artes

Co na to strážníci?

Podle Městské policie hlavního města Prahy to bylo ale trochu jinak. Na místo vyrazily kvůli oznámení od občana dvě hlídky a jedna z nich potkala muže, který tvrdil, že oheň nerozdělal a že jen místem prochází. Strážníci ho pak upozornili na omezení pohybu. „Odpověděl, že o žádném takovém nařízení neví a ani jej takové nařízení nezajímá,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Odmítl jít do noclehárny

Strážníci mu pak nabízeli, že zkontaktují sociální centrum, které mu může zajistit nocleh v teple. „Konkrétní pomoc několikrát odmítl s tím, že není bezdomovec a chodí do práce a šel se pouze projít,“ doplnila mluvčí. Muž pak na místě s pokutou souhlasil a protože tvrdil, že nemá hotovost, dostal složenku.

Podle Seifertové je vždy na uvážení příslušníka, jak bude konkrétní situaci řešit. „Strážníci postupovali zcela v souladu se svými zákonnými pravomocemi, snažili se zjistit maximum možných informací a byli připraveni pomoci. Navíc se jednalo o oznámení na linku 156, které musíme vždy prověřit.

Na pokutě, jejíž snímek se objevil na sociální síti, lze vidět, že René se opravdu dopustil přestupku podle zákona č. 240/2000 Sb., kterému se říká také „krizový zákon”. Seifertová k tomu také doplnila, že městská policie dlouhodobě spolupracuje s Centrem sociálních služeb Praha a dalšími neziskovkami, které bezdomovcům nabízí pomoc, a obzvlášť v zimě mnohem častěji kontrolují místa, kde se tito lidé shlukují, a nabízí jim možnost zprostředkování kontaktu s těmito centry.

Ministerstvo doporučuje shovívavost

Ministerstvo vnitra vydalo už loni v listopadu doporučení pro Policii ČR, jak v případech týkajících se hlavně lidí bez domova během nouzového stavu postupovat. V tom stojí, že vládní opatření sice nestanovila žádné výjimky pro lidi bez domova, ale že v podstatě nelze vymáhat opatření, které říká, že lidé se mají zdržovat v místě bydliště, po lidech, kteří žádné bydliště nemají.

„Za těchto okolností proto nelze doporučit, aby byla vůči osobám bez domova uplatňována sankční opatření za porušení povinností podle výše uvedeného krizového opatření vlády, zejména pokud se budou jinak chovat pokojně, nenarušovat veřejný pořádek či se dopouštět jiného protiprávního jednání,“ stojí v textu ministerstva.

Doporučení také říká, že by měli policisté aplikovat spíše sociální než represivní přístup a spíše nasměrovat bezdomovce do míst, kde jim můžou pomoci různé charitativní organizace. To podle Seifertové dělají i strážníci, upozorňuje ale na to, že nikdo je nemůže nutit k tomu, aby šli do azylových domů.

gjim ( 17. února 2021 08:48 )

Šedý mor si už moc dovoluje. Je třeba jim potom dělat naschvály.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa