Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sociální sítě na socialistické Kubě: „Zavezli toaleťák, honem do fronty!“

Autor: mav, France 24 - 
18. února 2021
21:10

Co před dvěma lety dorazil na Kubu mobilní internet, přinesl do života revoluci – za paralyzujících nedostatků pomáhá lidem shánět jídlo, palivo, ba léky. Ale i organizovat protesty tam, kde mávání transparentem může přinést vážné potíže, píše France 24. Mnozí v jediné americké zemi ovládané komunisty stěží dokážou pochopit, jak bez internetu mohli žít. 

„Mouku, prosím??“ „Viděl někdo toaletní papír?“ či „Netuší někdo, kde sehnat mléko?“ To jsou běžné dotazy v kubánské skupině na aplikaci WhatsApp zvané Solidární síť. Jiní i nabízejí různé komodity na prodej či spíše výměnu: olej na vaření či mýdlo za kojeneckou stravu? Sprchový gel za limonádu a toaleťák?

Za socialismu v Československu se podobné debaty vedly tváří v tvář, případně se prostě stály fronty v naději, že zavezli. Problémy s nedostatky Kubu trápí podobně, ale obyčejným lidem aspoň trochu pomáhají sociální sítě. Nebývají to jen zoufalé výkřiky, po sociálních sítích se skutečně daří rodinné zásobování řešit.

Veksláci a překupníci

Uživatelka Wendy do skupiny Que hay? (Co mají?) nahrála fotky zubní pasty, mýdla a sýra, které pořídila v supermarketu. „Je toho spousta!“ informuje skupinu na síti. Je tu jediný zádrhel: fronta na čtyři hodiny. Ne každý totiž chodí nakupovat jen pro své potřeby.

Mnozí podnikavci stojí frontu každý den, zejména pokud mají informace od svých známých-zaměstnanců prodejen, co má zrovna dorazit. Před obchody se fronty tvoří třeba i od dvou od rána, když jde o nějaký „trhák“, informuje France 24. A pak to přeprodávají na černém trhu, klidně s původní cenovkou: pivo místo jednoho pesa za 1,70, máslo z 2,50 na šest, kuřecí až třikrát zdražené…

Vláda se to snaží postihovat, noční fronty jsou zakázané, prodavači mají kontrolovat občanku každého zákazníka, někde dokonce hlídají vojáci… Ale černý trh je lukrativní a Kubánci za komunistického režimu umějí být stejně vynalézaví jako onehdy Češi.

V minulých letech, zvláště po vstřícných krocích amerického prezidenta Baracka Obamy, se Kuba otevírala světu, vláda se o reformy snaží i nyní – v posledních měsících výrazně rozšířila povolené oblasti soukromého podnikání a zrušila konvertibilní peso (alternativní, prémiové platidlo jako v ČSSR bony). Spíš jde teď však o reakci na hospodářské problémy způsobené jak pandemií koronaviru, tak sankcemi, které v posledním roce své vlády uvalil na Kubu Donald Trump.

Snad se bouřlivá situace kolem koronaviru i tržních reforem brzy uklidní. A informovanosti občanů, aby přestali záviset na černém trhu a vekslácích, může napomoci právě internet.

Internet v mobilu už mají i Kubánci

Až do konce roku 2018 byly prakticky jedinou možností, jak svůj mobil napojit na globální síť, wi-fi hotspoty v parcích či na náměstích. Připojení bylo drahé a nestabilní. Dnes se odhadem 4,2 milionu z obyvatel jedenáctimilionové Kuby připojuje na internet přes moderní sítě 3G a 4G z chytrého telefonu. „Připadá nám to tak přirozené, ale občas se zarazím a řeknu si, že před dvěma lety jsme to neměli – jak jsme tak mohli žít?“ cituje France24 Martu Deusovou.

Dvaatřicetiletá žena spustila díky mobilnímu internetu – a vládnímu uvolnění – i své podnikání. Založila Mandao, první aplikaci pro rozvoz jídel z restaurací na Kubě. Kurýři na kolech a motorkách teď denně rozvážejí asi stovku objednávek ze sedmdesátky havanských podniků. Stejně jako na Západě, i tady napomohl koronavirus, totiž omezení vycházení způsobené obavami i úřady. „Ke konci roku počítáme s dvaceti tisíci zákazníky,“ chválí si Deusová.

Odmlouvající rapper se zapnutou kamerou

Jednostopé řidiče sdružuje i Yasser González (35), jeho facebooková skupina Citykleta se však týká šlapání jen tak pro radost. První cyklojízdu po havanském nábřeží svolal roku 2015, zúčastnili se čtyři. Dnes se každý měsíc sjede přes sto lidí. Dokonce si ho všimly úřady: „Někdy mě zvou na radnici na zasedání, kde se diskutuje městská infrastruktura,“ řekl agentuře AFP.

Podobně jako ve svobodných společnostech i nedemokratických zemích se internet a sociální sítě hodí i k vyjádření nesouhlasu s politikou. V listopadu skupina umělců a intelektuálů zvaná hnutí San Isidro způsobila celostátní poprask, když se dožadovala svobody pro rappera Denise Solise. Dostal osm měsíců vězení za incident, kdy se mu domů dobýval policista bez řádného povolení; rapper si dovolil nejen odmlouvat, ale také u toho zapnout kameru a přenášet vše živě přes internet…

Před ministerstvem kultury se sešly nevídané tři stovky protestujících, policii zaskočili. Nakonec s nimi představitelé úřadu šli vyjednávat. Jindy se proto komunisté snaží internet hlídat, na podzim docházelo k podezřelým výpadkům Facebooku, Twitteru, Telegramu či WhatsAppu.

„Vláda ví, že je internet nezbytným nástrojem rozvoje,“ rozebírá pro AFP Veronica Arroyo z nadnárodní neziskové organizace Access Now, která hájí digitální práva lidí různě po světě. „Ale občas jim něco proklouzne skrz prsty. Proto se snaží ho ovládat.“

Komunisté se možná pokoušejí adaptovat na nové kanály, jejich rétorika však zůstává sto let stejná. Jak nedávno konstatovala Komunistická strana Kuby: „Sociální sítě a internet se staly místem trvalého ideologického střetávání, kde musí naše názory zvítězit nad nepřátelskými kampaněmi.“

Zobrazit celou diskusi